Edvard Munch: Edvard Munch: Çığlık Tablosundaki Esrarengiz Grafiti

Edvard Munch: Çığlık Tablosundaki Esrarengiz Grafiti

Ekspresyonizm akımının ikonik ressamlarından Norveçli Edvard Munch meşhur Çığlık tablosuna gizemli bir grafiti yapmış. Kızılötesi ışınların görmemizi sağladığı bu grafitide zar zor görünen küçük cümle sanat dünyasında pek çok hipotezin geliştirilmesine neden oldu. Taramalar sonucu, Munch’un tablonun sol üst köşesine kurşun kalemle “Sadece bir deli tarafından boyanabilir” cümlesini yazdığı ortaya çıktı. Norveç Ulusal Müzesi de bu grafitinin Munch tarafından yapıldığını kısa süre içinde testlerle onayladı. 

İlk olarak 1893’te Munch’un memleketi Oslo’da, o zamanlar Kristiania’da, sergilenen Çığlık insan kaygısının radikal ve zamansız temsilcisi haline geldi. Tablonun etkisini ise 1990’ların Scream korku filmi serisinde ve günümüzdeki şaşırma emojisine 😱 kadar da görmekteyiz. Norveç Ulusal Müzesi koleksiyonunda yer alan Çığlık tablosu gelecek sene müzenin yeni binasında yeniden ziyaretçiyle buluşacak.

Müzenin yaptığı testlere gelirsek Munch’un el yazısı analiz edildi, ressamın günlükleri ve mektuplarıyla karşılaştırıldı. Sonuç olarak tablonun üzerindeki grafitinin Munch tarafından yapıldığı ortaya çıktı. Sanat eleştirmenleri ise grafitinin öfkeli bir seyirci tarafından mı yoksa hayatı boyunca zihinsel sağlık sorunları olduğu bilinen Edvard Munch tarafından yapılan bir vandalizm eylemi mi olduğunu uzun zaman boyunca sorguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir