Døden på Oslo S

Døden på Oslo S

İskandinav edebiyatının en bilinen eserlerine imza atan Ingvar Ambjørnsen‘i Beyaz Zenciler kitabıyla tanıyoruz. Ancak Norveç’te Ambjørnsen’i ününe kavuşturan Pelle og Proffen serisi de uzun yıllar konuşuldu. Eva Isaksen’in Pelle og Proffen serisinin ilk kitabından beyaz perdeye uyarladığı Døden på Oslo S 1990 yapımı bir film. Ancak her ne kadar film 1990 senesinde yayınlanmış olsa da aslında 80’li yılların atmosferini yansıtıyor. 

Oslo Merkez İstasyonunda Ölüm anlamına gelen filmde kentteki mekânlar da bir hayli önemli. Spesifik bir şekilde Oslo’daki bilinen yerlerin eski hallerini filmde görüyoruz. Özellikle Oslo‘da sürekli bir inşaat hali olduğunu hatırlarsak Døden på Oslo S kent hafızası için de değerli bir yere sahip. Örneğin Oslo, 31. august ve Døden på Oslo S bu bağlamda karşılaştırmalı olarak izlenebilir. 

Filmin konusundan bahsetmek gerekirse, Pelle ve Proffen adındaki iki genci anlatan filmde Pelle’nin on beş yaşındaki kız arkadaşı Lena’nın uyuşturucu problemi vardır. Oslo şehir merkezinde bir büfede tanışmışlardır. Ancak Lena yıllardır bir sosyal hizmetler görevlisi tarafından istismar edilmiş ve sorunlu yıllar geçirmiştir. Problemlerini uyuşturucu ile uzak tutmaya çalışan Lena’nın kaçmasına ise Pelle ve Proffen yardım eder. Bu sırada Oslo Merkez İstasyonu’nda insanların aşırı dozda uyuşturucu kullanmalarını ve şehrin koşturmacısını izlerler. 

Uyuşturucu problemi, sorunlu gençler ve ebeveynler gibi meseleleri konu alan Døden på Oslo S adlı filmde Pelle ve Proffen’in aileleri de farklı değerleri temsil ediyor. Pelle’nin ailesi liberal olarak kendilerini tanımlarken Proffen’in ailesi ise muhafazakâr çizgide kendini konumlandırıyor. 

Serinin diğer filmleri ise sırayla Giftige løgner (1992) ve De blå ulvene (1993). Bu arada film 1990’lı yıllarda öyle bir fenomen haline geliyor ki Tromsø, Bodø gibi Kuzey Norveç’te yer alan şehirlerde bile film ilgiyle izleniyor. Hatta filmde rol alan oyuncular bu şehirlere turne için bile gidiyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir