Nordik Tasarım: Royal Copenhagen
Fotoğraf: Royal Copenhagen

Nordik Tasarım: Royal Copenhagen

Resmi adı Kraliyet Porselen Fabrikası olan Royal Copenhagen 1775 yılında Danimarkalı Dowager Kraliçesi Juliane Marie’nin önderliğinde kurulmuştur. Beyaz üstüne mavi desenli porselenleriyle tanınan Royal Copenhagen, Danimarka‘nın üç boğazı olan StorebæltLillebælt ve Øresund‘ü simgeleyen üst üste üç dalgalı çizgi olan logosuyla tanınır. 

17. yüzyıldan itibaren Ming ve Qing hanedanları döneminde Çin’den ihraç edilen mavi ve beyaz porselenden uzun süre etkilenen Avrupalılar bu porselenleri zaman içinde taklit etmeye başladılar. 1775 yılında bir postanenin dönüştürülmesiyle birlikte başlayan Royal Copenhagen hikâyesi Frantz Heinrich Müller liderliğinde yürütüldü. Kraliyet himayesi ilk başta resmi olmasa da üretilen ilk porselenler yine de kraliyet ailesi içindi. 1779’da Kral VII. Christian mali sorumluluğu üstlendiğinde fabrikaya resmen Kraliyet Porselen Fabrikası adı verildi.

Fabrikanın günümüzde üretmeye devam ettiği bir numaralı modeli “Mavi Yivli” midye mavisi rengindedir. 1772’de Danimarka Krallığı’nın bir parçası olan Norveç Krallığı’nda kobaltın keşfiyle birlikte artık kobalt seramik ve cam üretimine de dahil edilir. Bu renk de Royal Copenhagen’ın ikonik renklerinden biri olur.

1790 yılında ise Royal Copenhagen kral tarafından yaldızlı kenarları ve devam eden resimli Flora Danica’dan kopyalanan botanik motifleri olan bir yemek takımı yapmak üzere görevlendirilir. Muhteşem Catherine için tasarlanan bu yemek takımı bugün de halen satılmakta. Ayrıca Paris ve Londra’da büyük sergilerde yer alan marka bütün dünyada büyük bir ilgiyle karşılanır. 1868 yılında kraliyet şirketlerinin özelleştirilmesinin bir sonucu olarak şirket hâlâ özel sermayeye ait, ancak Kraliyet unvanını ise halen koruyor. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir