Mannen som elsket Yngve

Mannen som elsket Yngve

“Norveç’te 80’li yılların sonunda genç olmak nasıldır?” sorusuna verilebilecek en iyi yanıt kesinlikle Stian Kristiansen’in yönettiği Mannen som elsket Yngve filmi olur. Adeta Karl Ove Knausgård‘un Kavgam serisinin beşinci kitabı Bahar Yağmurları‘nı andıran film aslında Knausgård’un üniversite yıllarından beri yakın arkadaşı olan Tore Renberg‘in aynı adlı kitabından uyarlama. Kasım 1989’da, Stavanger’de geçen hikâyede dünyanın değişimine, komünizmin çöküşüne ve aynı zamanda Norveçli gençlerin bu dünyada kendini nasıl konumlandırdığına ve tanımladığına tanık oluyoruz. Bir kimlik krizinin getirdiği bunalımla birlikte Jarle (Rolf Kristian Larsen) ve arkadaşı Helge (Arthur Berning) bir punk grubu kurarlar. Radikal şarkı sözleriyle dikkat çeken grubun en büyük ilham kaynağı ise 80’li yıllara damgasını vuran müzik grupları olur. The CureBuzzcocksThe Aller VærsteJoy Division gibi. 

Filmin protagonisti Jarle aslında oldukça sıradan bir lise öğrencisinin sahip olduğu bir hayata sahiptir. Okul çıkışı yakın arkadaşları ve kız arkadaşıyla birlikte vakit geçirir, stüdyoya prova yapmaya gider. Bu sıradan yaşam ta ki Yngve (Ole Christoffer Ertvaag) sınıftan içeri girene kadar devam eder. Yngve’nin bir şekilde Jarle’nin hayatına girmesiyle kafası karışır. Duyguları ve cinsel yönelimi konusunda emin olmayan Jarle, duygularıyla teması bırakmak ister ancak başarılı olamaz. Hatta bunu psikanalizdeki savunma mekanizmalarından ters tepki oluşturarak yok etmeye çalışır ve Yngve’ye saldırır. Aynı zamanda onu sevdiğini de itiraf eder. Bütün bu karmaşanın üstüne depresyona giren Yngve, intihar girişiminde bulunur ve bir akıl hastanesine yatırılır. Jarle ise bu olayla çok geç yüzleşir. 

Jarle’nin hayatını konu alan Mannen som elsket Yngve, devam filmi Jeg reiser alene‘de ise Jarle yirmi beş yaşında Bergen Üniversitesi’nde edebiyat öğrencisidir ve film Jarle’nin üniversite yıllarını anlatır. 

1 comment
  1. Bayılıyorum kuzey avrupa filmlerine. Senin anlatımlarında çok açıklayıcı. Bu kadar şeyi, emek verip buraya aktardığın için çok teşekkürler aleyna🙃. Bu filmi de hemen izlemeye başlıyorum

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir