Benedikt - Balcony Dream
Fotoğraf: Koke Plate

Benedikt – Balcony Dream

Geçtiğimiz haftalarda Nordik Keşif kapsamında bahsettiğimiz Norveç’in dokuz kişilik en indie orkestrası Benedikt şahane bir albümle yeniden bizimle buluşuyor. İki sene boyunca albüm üzerinde dur durak bilmeden çalışan Benedikt “Balcony Dream”i adeta ilmek ilmek işlemiş. On bir parçadan oluşan albümü baştan sona dinlediğimizde ise hiçbir şarkının fire vermediğini, bütünlüklü bir hikâye anlatan, çizgisi şaşmayan ve her parçada orkestranın çok sesliliğini gösterdiğini düşünüyoruz. 

Hem bir orkestra hem de bir müzik topluluğu şeklinde işleyen Benedikt’in odak noktası ise Jouska ve Whales & This Lake‘ten tanıdığımız Hans Olav Settem. Grubun adeta beyni gibi çalışan Settem hem vokalistlik yapıyor, çeşitli enstrümanlar çalıyor, şarkıları yazıyor, şarkıların yapımcılığını ve miksajını üstleniyor. Neredeyse bir auteur yönetmenmiş gibi aslında grubun liderliğini üstleniyor. 

Şarkı yazarlığına muhafazakâr bir müzik lisesinde çalkantılı bir şekilde başlayan Settem müziği teselli ararken bir araç olarak gördü. King CreosoteVashti Bunyan ve Elliott Smith bu süreçte ona yol gösterdi. Genellikle akustik gitarın ve Hans Olav’ın ninni esintili sakin sesi Benedikt’in ses evrenini oluşturuyor. Steel gitar, banjo, çello, piyano, akordeon, bas, trombon ve perküsyonların da katman katman eklenmesiyle her şey artık süslenmiş, en mükemmel hâline ulaşıyor. 

Folk tınılarıyla özdeştirebileceğimiz Benedikt melankoliyi hissettirse de bir yandan umut da aşılıyor. Bazı parçalarda geri vokallerde Emilie Cathrin Korsvold ve Marit Othilie Thorvik eşlik ediyor. Balcony Dream” öylesine bütünlüklü bir albüm ki en sevdiğimiz bir veya birkaç parçayı seçmek bir diğerine haksızlık etmek olur. O nedenle albümü baştan sona dinlemenizi tavsiye ediyoruz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir