Maria Navarro Skaranger
Fotoğraf: Pernille Marie Walvik

Norveçli Yazar Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nün Sahibi Oldu

Avrupa Birliği Edebiyat Ödülleri, Avrupa’da kurgu kategorisinde eserler veren yazarların  tanıtılması ve edebiyatın desteklenmesi amacıyla verilen önemli ödüllerden biridir. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından finanse edilen bu organizasyon her yıl yeni isimleri edebiyat severlerle tanıştırıyor. Geçtiğimiz yıl verilen ödüllerin sahipleri arasında ise genç Norveçli yazar Maria Navarro Skarange de bulunuyor.

Avrupa Birliği Edebiyat Ödülleri

Avrupa Birliği Edebiyat ödülleri ilk kez düzenlendiği 2009 yılından beri farklı ülkelerden 122 yazara verildi. Kurgusal kategoride eserlerin çeşitliliğini, yaratıcılığı ve edebiyatta evrenselliği destekleyen bu ödüllerin sahipleri; her yıl Yaratıcı Avrupa Programı’nda yer alan 41 ülkenin dönüşümlü olarak yer aldığı komisyon tarafından belirleniyor. Komisyonu oluşturan birçok yazar, yayıncı, eleştirmen ve editörün değerlendirmesiyle her bir katılımcı ülkeden en başarılı yazarlar ödülün sahibi oluyor.

Maria Navarro Skaranger (27 Nisan 1994, Oslo)

Norveçli yazar Maria Navarro Skaranger, Oslo’nun etnik çeşitliliğiyle ön plana çıkan Groruddalen bölgesinde doğdu. Hordaland’da Yaratıcı Yazarlık Akademisi’nde yazarlık ve Oslo Üniversitesi’nde karşılaştırmalı edebiyat eğitimi aldı. Bugüne kadar yayınlanmış iki kitabı bulunan Skaranger, kitaplarında büyüdüğü çevreyi ve göçmenlik temasını özgün bir bakış açısıyla işliyor.

İlk kitabı Alle utlendinger har lukka gardiner (Tüm yabancılar kapalı perdelere sahip, 2015) ile Norveç’te büyük ses getiren yazar, özellikle farklı kültürlerin dillerini ve günlük ifade biçimlerini kitabına başarılı bir şekilde aktarabilmesiyle hem okurlar hem de eleştirmenlerce büyük ilgi gördü. Kitap geçtiğimiz yıl filme uyarlanarak sinemaseverlerle de buluştu.

Skaranger 2018 yılında yayınan ikinci kitabı Bok om sorg (Keder üzerine kitap) ile aynı yıl Oslo Ödülü’nü kazandı ve 2020 Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’nün en genç sahibi oldu. HRM Mette-Marit’in editörlüğünü yaptığı antoloji Homeland (2019)’de eserlerine yer verilen 12 yazardan biri Skaranger’dir. Antolojide, Norveçli olmak teması üzerinde durulmuş ve eser Norveç’in en prestijli yapıtlarından biri arasına girmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir