Verdensrommet – Allting tar slutt

Andreas Høvset ve Vetle Junker’dan oluşan Bergen merkezli Verdensrommet 2012’den beri aktif olarak müzik üretiyor. 2016’da Problem adlı teklisini yayımlayan Verdensrommet’e parçada Eirik Aas da eşlik ediyor. Dört senelik uzun bir aranın ardından müzik evrenine ciddi bir şekilde geri dönen grup, 2017’de teklileriyle aynı adlı Problem adlı dört parçalık EP’siyle dikkatleri çekti. Onge Sushimane‘nin, bir diğer sahne ismi Emir’in, Vetle ve Andreas’a eşlik etmesiyle grup en popüler parçalarından birine imza attı. Uzun soluklu ama kesintili bir yolculuğa sahip Verdensrommet, sonunda yeni albümü Allting tar slutt‘ü dinleyiciyle buluşturdu.

Norveç’te büyük bir ilgiyle ve heyecanla dinlenen albüm, birçok eleştirmen tarafından senenin en iyi albümlerinde ilk beşte yer aldı. Bizim de 2020’de yayınlanan en ama en çok sevdiğimiz albümlerden biri oldu. Uzun yılların emeğini dinlerken dahi hissettiğimiz albümde her şey incelikle işlenmiş. Andreas Høvset’in çekici vokalleri zaten her şeye bedel. Vetle Junker’ın ise enstrümanlarla kurmuş olduğu uyum ve ustalığı takdire şayan. Ortaokul döneminden beri birlikte vakit geçiren ve müzik yapan ikilinin bunca yıllık tecrübesi adeta Allting tar slutt‘te hayat bulmuş gibi.

İskandinav melankolisi Verdensrommet’in albümünde had safhada.

İkilinin diğer projelerinde ve iş birliklerinden bildiğimiz depresiflik Verdensrommet’in albümünde had safhaya ulaşmış durumda. Høvset’in vokallerindeki hüznü duyduğumuzda ise etkilenmemek güç. Albümdeki parçaların isimlerini Türkçeye çevirirsek karamsarlığı direkt idrak ediyoruz. Zaten başta albümün ismi Allting tar slutt (Her şey biter) bile bu atmosferi bize çiziyor. Ingenting for meg (Benim için hiçbir şey), En time i en grå dag (Gri günde bir saat), Alene (Yalnız), Om jeg dør (Eğer ölürsem) adlı parçalar genel olarak albümün ruh halini bizlere isminden dahi yansıtıyor. On parçalık albümün dört parçası dahi böyle adlandırılmışsa bize de dinleyici olarak bu albümü gri bir günde, otuz iki dakika boyunca dinlemek düşüyor. Albümün son parçası Aldri gjøre feil (Asla hata yapma) ise Andreas ve Vetle’nin tesellesi olarak tezahür ediyor.

Kısaca, on parçadan oluşan albümde sevmediğimiz bir şarkı bile yok. Yine de Alltid medRegndråper ve Aldri gjøre feil adlı parçalar bir tık diğerlerine kıyasla öne çıkıyor. Mart ayında Covid-19’un ilk döneminde; Vetle Bergen’den, Andreas Oslo’dan bağlanarak çevrimiçi bir karantina konseri verdi. Çevrimiçinde çevrimiçiliği deneyimlediğimiz konserde ikili bize asla hayır demeyi de göstermiş oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir