Nordik Tasarım: HAY

Son on yıl içinde Danimarkalı tasarım markası HAY ile Mette ve Rolf Hay tasarım dünyasını fethetti ve Nordik tasarımın en önemli temsilcilerinden biri oldu. Tabii pek de kolay bir iş olmamasına rağmen girişimci çift tutukuyla hareket ediyor. İnsanların sevdiği ürünler tasarlamak istiyorlar.

HAY’ın hikayesi 2002 yılında Rolf Hay‘ın Danimarkalı iş adamı, Bestseller’ın kurucusu, Troels Holch Povlsen ile tanışmasıyla başladı. Birlikte mobilya yapmaya karar veren ikili böylelikle HAY’a resmen hayat verdi ve Danimarka tasarım dünyasında kendisine özel bir yer edindi. Şirketin vizyonunu makul bir fiyata yüksek kaliteli ürünler yapmak ve en iyi tasarımcılarla çalışmak diye tanımlayan Rolf Hay, ilk yıl şirketin maaş bordrosundaki tek çalışandı. Bugün HAY ürünlerinin fiyatı tabii artsa da zaman zaman uygun ürünler, küçük eşyalar da bulmak da mümkün.

Markanın kuruluşundan bu yana bütün sürece dahil olan Mette Hay, markanın bugünkü konuma gelmesini Rolf’un kendini işe adamasıyla açıklıyor. Rolf, daha çalışanlar gelmeden fabrikanın kapılarını erkenden açıyordu diyor.

HAY: Tasarım herkesin hakkı.

HAY, 2002’den bugüne kadar iyi tasarımın herkesin hakkı olduğunu mottosu benimseyerek bunu ürünlerinde yansıtmaya çalışıyor. Bu nedenle, kurucu ortaklar ve kreatif direktörler Mette ve Rolf Hay, geniş bir kitleye sunulacak yüksek kaliteli ürünler yaratmak için dünyanın her yerinden kendi neslinin en iyi tasarımcılarıyla çalışmaya ayrıca önem veriyorlar. İkili, bu kurucu ilkeyi bugün de onları motive eden şey olarak tanımlıyor. Kişisel ve profesyonel alan arasındaki geleneksel ayrımının daha akıcı olduğu günümüz hayatının gerçeklerinden ilham alan markanın ürettiği mobilyalar, aydınlatmalar ve aksesuarlar çeşitli ortamlarda kullanılabilir ve çok işlevli ürünlerdir. Diş fırçasından basit bir plastik kutuya, kanepeden defterlere HAY ürünleri günlük hayatımızın bir parçası olan gündelik nesnelere farklı bir bakış açısıyla yaklaşarak bu klasikleşmiş ürünlere yenilik getirebiliyor. İşte tam olarak bu durum HAY’ı diğerlerinden farklı kılan şey.

Sanat, mimari ve modayı ilham alan Hay ikilisi, her zaman yakın çevrelerine ilgi gösterdiklerinden ve ilham aldıklarından bahsediyor. İkili, çağdaş kültürün nabzını tutmak ve çevremizdeki dünyaya ayak uydurma şeklimiz ise elimizden geldiğince yeni tasarım yapmak diyor.

HAY’ın Kopenhag’ın en gösterişli caddelerinden Pilestræde üzerindeki mağazası ise adeta bir tasarım cenneti. Eğer ki seyahat edebildiğimiz günler geri gelirse, bir gün yolunuz Kopenhag’a düşerse mutlaka HAY’ın mağazasına göz zevkiniz için gitmenizi tavsiye ederiz. Mağazada Nordik minimalizminin hayat bulmuş halini en had safhada göreceksiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir