Linda Boström Knausgård – Helios Felaketi

Birçoğumuzun Karl Ove Knausgård‘un Kavgam serisinden tanıdığı, yazarın eski eşi Linda Boström Knausgård da bir yazar. Hatta Linda ben de bir yazarım, sadece Karl Ove yüzünden tanınmak istemiyorum diyor. Karl Ove Knausgård ile bir seminerde tanışan Linda Boström, 1998’de yayınladığı şiir kitabı Gör mig behaglig för såret ile yazarlığa başladı. 2011’de yayınladığı yirmi kısa öyküden oluşan Grand Mal eseriyle asıl çıkışını yaptı. 2013’te ise ilk romanı Helios Felaketi‘ni yayınlayan Linda Boström düz yazıdaki yetkinliğini kanıtladı. Türkçede ise 2020’de, Kıraathane Kitapları tarafından yayınlanan Helios Felaketi Ali Arda tarafından çevrildi. Ayrıca Kıraathane Kitapları, Linda Boström Knausgård’un ikinci romanı Amerika’ya Hoşgeldiniz‘i de yayınlayacak.

Helios Felaketi oldukça can alıcı bir şekilde başlıyor. Kitabın ilk sayfalarında neyin olduğunu kestirmek bir hayli güç ancak Linda Boström bu karmaşayı hemen açıklığa kavuşturuyor. Kitap, on iki yaşındaki Anna Bergström hakkında. Anna aslında protagonistimizin gerçek ismi değil, sosyal servisler tarafından verilen bir isim. Yunan tanrıçası Athena gibi Anna da babasının kafasından doğdu ama kısa süre sonra ondan uzaklaşmak zorunda kaldı. Baba ve kızın yolları ayrı düştü. Linda Boström Helios Felaketi‘nde, dini inancı, çılgınlığı, zamanı ve dili sorguluyor ve mitolojik referansları başarıyla kullanıyor. Linda, romanı yazarken Sylvia Plath ve Anne Carson‘ın tarzından etkilenmiş.

Babasının kafasından doğan Anna’nın hikayesine elbette kimse inanmaz, babasının herkes deli olduğunu düşünür. Bu nedenle Anna babasıyla birlikte kalamaz ve evlatlık verilmek zorunda kalır. Anna’yı evlatlık alan aile, garip de olsa naziktir. Düzenli olarak kiliseye giden ailenin dini pratik etme biçimi alışkın olduğumuz türde değildir, oldukça radikaldir. Anna’nın aileye alışması biraz vakit alsa da tam alışmaya başladığında Anna bir akıl hastanesine götürülür. Babasının özlemi ise çok güçlüdür. Hiç kimse Anna’nın düşüncelerini, dediklerini ve hislerini anlamaz.

Linda Boström Knausgård’un Louisiana Channel‘a verdiği röportajı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir