İsveç konut ihtiyacını azaltmak istiyor

İsveç’in, özellikle de Stockholm’ün emlak problemi, Stockholm diyince turistlerin dahi bildiği şehirle ilgili akla gelen ilk karakteristik özelliklerden. Pandemi sırasında, çevrimiçi alışveriş ve uzaktan çalışma ile birlikte ofis hayatında dramatik bir değişiklik oldu, bu da İsveç’te çok fazla boş dükkan ve iş yerinin bulunmasına neden oldu. Bu sırada İsveç’in konut problemi ise hala çözülememiş bir durum. Bu sorunu çözmek için İsveç hükümeti ticari gayrimenkulün konuta nasıl dönüştürülebileceğini araştırmaya başladı. Bu konut problemini kronik bir şekilde tanımlayan hükümetin yaklaşık 140 bin eve ihtiyacı var.

Karmaşık kurallar ve yüksek inşaat maliyetleriyle İsveç, inşaat alanında da Avrupa’nın en pahalı ülkelerinden biri. Mortgage vergisi indirimi, sıfır emlak vergisi ve sıkı düzenlenmiş kira piyasası konut fiyatlarını da arttıran etkenlerden oldu ve hanehalkı borcunu neredeyse ikiye katlayarak birçok kişiye ekonomik istikrarsızlık getirdi. Aynı zamanda bu karmaşa toplumun büyük bir kısmı için bitmek bilmez bir konut arama macerasına neden oldu.

Bu problemi çözmek adına İsveç Ulusal Konut Kurulu ticari mülkleri meskenlere dönüştürmeyi ve konut piyasasındaki baskıyı azaltmaya çalışıyor. Ofislerin ve mağazaların gelecekte nasıl konutlara dönüştürülebileceğini öğrenmek için şu anda İsveç’in karmaşık bina düzenlemeleri gözden geçiriliyor.

Avrupa Davranış Analizi Enstitüsü, Göteborg ve Lund Üniversiteleri tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İsveç’teki beş milyon kişinin beşte birinin pandemi bittikten sonra bile evden çalışmaya devam etme olasılığı yüksek. Bu durum, çok daha fazla boş ofisin ortaya çıkışına ve birçok şirketin küçülmeye gitmesine neden olacaktır. Aynı zamanda pandemi, ticarette de showroom depodan daha önemlidir anlayışını değiştirerek birçok mağazanın showroomlarını kapatmasına yol açtı. İsveç, erkenden araştırmalara başlayarak ülkenin konut sıkıntısını çözmek için kolları sıvamış durumda.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir