Fotoğraf: Scandinavian Standart

Slow TV: Hızlı Tüketim Çağında Nordik Tipi Seyir

Rollerin, senaryonun, dekorun, ana karakterlerin ve aksiyonla dolu montajlı sahnelerin olmadığı bir televizyon programı düşünün. Kuşların yuva yapması, tren yolculuğu ya da ateş yakmak gibi sıradan olayların kesintiye uğratılmadan saatlerce hatta günlerce yayınlandığı Slow TV yayınları; kimine ilgi çekici kimine ise sıkıcı gelen yeni bir tür televizyon anlayışı sunuyor.

Slow TV, televizyon sektörüne entegre edildiği bugünkü anlamıyla Norveç’te ortaya çıkan yeni bir televizyon kültürü. Ancak, Slow TV  konsepti güzel sanatlarda çok önce hayat buldu: Andy Warhol’un 1964 yapımı filmi ‘Sleep’, şair John Giorno’nun beş saat yirmi dakika süren uykusundan oluşuyor. Anti-film olarak tanımlanan bu tür, güzel sanatlarda klasik filmlere bir başkaldırı niteliği taşıyor. 

Slow TV nasıl ortaya çıktı?

Slow TV fikri, yapımcı Thomas Hellum ve ekibinin o zaman sıradan olduğunu düşündükleri bir öğle yemeği sırasında ortaya çıktı. Almanya’nın Norveç’i işgalinin yıl dönümünde radyoda özel bir program yapmak isteyen ekip, insanların yaşananları birebir hissedebilmeleri için işgal gecesi yaşananların dakikası dakikasına anlattıldığı bir program yapmayı düşündü. Uzun bir planlama süreci gerektiren bu fikir, yıl dönümüne sadece iki hafta kalmış olması nedeniyle rafa kalktı. Ancak, konsepti benimseyen ekip fikrin başka hangi temalara uyarlanabileceği konusunda kafa yormaya başladı.

Ekibin yeni fikri, 2009 yılında Norveç devlet televizyonu NRK’da yedi saat kesintisiz yayınlanan Oslo-Bergen tren seferiyle hayata geçti. Trenin geçtiği kasabaların, köylerin, şehirlerin, eşsiz vadilerin ve karla kaplı dağların görüntüleri trenin farklı noktalarına yerleştirilen kameralarla kaydedilerek televizyonda yayınlandı. İlk Slow TV yayını olarak tarihe geçen yedi saatlik Oslo-Bergen tren seferi, yayınlandığı gün 1.2 milyon Norveçli tarafından izlendi ve kısa sürede sosyal medyada büyük bir ilgi topladı.

Hurtigruten minute by minute

İlgi gören ilk yayının ardından, sınırları zorlayan yeni bir Slow TV projesi hayata geçti. Bu sefer saatler süren bir tren yolculuğu yerine, Norveç’in kuzey kıyılarını bir uçtan diğer uca dolaşan Norveç’in ikonik Hurtigruten seferi beş buçuk gün canlı yayınlandı. 2011 yılında yayınlanan bu program birçok açıdan Slow TV tarihinin en unutulmaz yayını oldu. Trenin geçtiği bölgelerde insanların coşkuyla treni karşılayışı, üç evlilik teklifi, bir Norveçlinin attan düşüşü ve Norveç Kraliçesi’nin kameraya el sallayışı kameralara yansıdı. 

Her iki Norveçliden biri ve dünyanın farklı bölgelerinden binlerce kişi Hurtigruten yayınını canlı izledi. Norveç UNESCO belge listesine alınan bu ikonik yayınının tamamı, NRK’nın internet sitesinde hala izlenebiliyor. 134 saat 42 dakika 45 saniye süren yayın aynı zamanda yayınlanmış en uzun belgesel olarak Guiness Rekolar Kitabı’na girdi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir