Fotoğraf: anyonegirl.com

Nordik Tasarım: Marimekko

Nordik tasarım söz konusu olunca aklımıza gelen ilk tasarım markalardan birisi ikonik desenleriyle Finlandiya merkezli Marimekko oluyor. 1951’de Viljo Raita ve Armi Ratia tarafından kurulan marka özellikle 1960’lı yıllarda moda dünyasında önemli değişikliklere imza attı. Armi’nin elbisesi anlamına gelen Marimekko, 1954’ten bu yana Helge Mether-Borgström‘ün Olivetti daktilo fontuyla tasarladığı klasik fontu kullanıyor.

Vuokko Nurmesniemi ve Maija Isola ekseninde kimliğini oluşturan Marimekko, cesur kumaşları ve sade tasarımı ile 20. yüzyılın özellikle son yıllarında moda dünyasında sadelik denilince akla gelen ilk markalardan oldu. Nurmesniemi’nin 1956’da tasarladığı kırmızı ve beyaz çizgili Jokapoika ve Isola’nın 1964’te tasarladığı ikonik Unikko deseni markanın en bilinen desenlerinden olurken aynı zamanda bugün de en çok satılan ve sevilen desenlerden. Sadece kıyafet tasarlamayan, aynı zamanda ev dekorasyonu, tekstil ve ev araç-gereçleri de tasarlayan marka istikrarlı bir moda yolculuğuna sahip.

1965 yılına gelindiğinde dört yüzden fazla çalışanı istihdam eden marka, Finlandiya’daki evleri tamamen Marimekko desenleriyle kuşattı. Bu yıllarda Marimekko furyası ABD’ye kadar ulaştı. John F. Kennedy’nin eşi Jacqueline Kennedy o dönemde sekiz Marimekko elbisesi satın almıştı ve 1960 Amerikan başkanlık seçimleri esnasında Marimekko elbiseleriyle boy gösterdi. 1990’lara kadar moda dünyasında saygın bir yere sahip olan marka 1990’ların başında iflasın eşiğine gelmişti. Neyseki markanın sahip değiştirmesiyle birlikte Marimekko toparlanıp eski popülerliğini kazandı, hatta bugün Nordik tasarım markalarının en popülerlerinden biri olarak anılıyor.

Marimekko 2014 yılında ellinci yaşını dolduran Unikko deseni için özel bir defile düzenlemişti. Rengarenk defileyi aşağıdaki linkten seyredebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir