Fotoğraf: laplandwelcome.fi
Fotoğraf: laplandwelcome.fi

Noel Baba’nın Gerçek Adresine Yolculuk: Santa Claus Köyü

Nordik Simit Noel Playlisti

Noel ve yılbaşı döneminin içindeyken pandemiden önce yılın bu zamanları Dünyanın en çok ziyaret edilen yerine göz atalım istedik. Her yıl Noel zamanında binlerce ziyaretçi alan Santa Claus Köyü 2007’de ödüllendirilerek Finlandiya’daki en iyi ikinci seyahat rotası seçildi ve bu durum hala değişmedi.

Santa Claus Köyü yalnızca çocukları değil, yetişkinleri de oldukça heyecanlandırıyor. Elbette ana cazibe, Noel Baba’yı görmek. Bu nedenle her yıl yaklaşık 300.000 ziyaretçi köye akın ediyor.

Pandemiden sonra Finlandiya’ya gitme düşünceniz varsa Santa Claus Köyü‘ne mutlaka uğramalısınız. Çünkü köy, sadece Noel döneminde değil yıl boyunca ziyaretçiye açık ve çok eğlenceli!

Ayrıca sizin için hazırladığımız Noel Playlisti’ni de bu yazıyı okurken dinleyebilirsiniz.

Santa Claus Köyü Nasıl Kuruldu? 

Efsaneler, Noel Baba’nın orijinal evinin Finlandiya’da yalnızca seçilmiş birkaç kişinin bildiği gizli, uzak bir yerde olduğunu söylüyor. 1985 yılında, yerel yetkililerin yardımıyla Rovaniemi’deki kulübede bir kamu ofisi açılmasına karar verilir. Burada Noel Baba, tüm yıl boyunca çocukları selamlayabilir ve bölgeye çok sayıda turist çekebilirdi. Kısa süre sonra köy ticarete açıldı ve 2010’da nihayet Noel Baba’nın resmi memleketi olarak adlandırıldı.

Santa Claus Village yani Noel Baba Köyü Finlandiya’nın Lapland bölgesinde bulunan Rovaniemi şehrindeki bir köydür. Santa Claus Köyü, Rovaniemi Havaalanı’na yaklaşık iki kilometre uzaklıkta yer almaktadır.

Köyde Nelerle Karşılaşabilirsiniz? 

Köyde her yer yılbaşı ağaçları ve süsleriyle donatılmış halde. Yılın özellikle Noel zamanında bölge ziyaretçi akınına uğruyor.

Bu büyülü dünyayı görmek isterseniz aşağıya bıraktığımız 2 dakikalık videoyu izleyebilirsiniz.

Santa Claus Village

Noel Baba’nın Ofisi

Santa Claus Köyü Noel Baba'nın Ofisi / Fotoğraf: santacalusvillage.info
Santa Claus Köyü Noel Baba’nın Ofisi / Fotoğraf: santacalusvillage.info

Santa Claus Köyü, Noel Baba’nın yıl boyunca devam eden ofisine ve köyüne ev sahipliği yapmaktadır; burada Noel Baba’yı oynayan çok dilli bir aktör, binlerce hayranla tanışmak ve Noel neşesini yaymak gibi önemli günlük işleri yürütmektedir.

Yıl boyu açık olan köyde ziyaretçiler Noel Baba ile tanışabilir ve onunla ücretsiz fotoğraf çekebilirler. Hatta dileyenler Noel Baba ile gerçekten tanıştıklarını kanıtlayan bir sertifika satın alabilirler.

Ren Geyiği Turları

Santa Claus Köyü Ren Geyiği Turları
Santa Claus Köyü Ren Geyiği Turları

Ren geyiği atlı kızak gezileri ve ren geyiği çiftliği turları, köydeki diğer popüler cazibe merkezlerindendir. Ren geyiklerinin yanı sıra Huskyler de var. Bu hayvanları görmek için iki ayrı tur düzenleniyor. Birisi ren geyiklerini görmek isteyenler için, diğeri ise Huskyleri. Turda bu hayvanlarla bembeyaz bir ormanın içine doğru yolculuk yapılıyor. Tabi ki kızaklarla. Ortamda bu hayvanların doğal seslerinden başka bir ses duyamayacaksınız. Bu da bu turları oldukça heyecan verici kılıyor.

Yetişkinler İçin Buz Restaurant ve Buz Bar

Snowman World Ice Bar and Restaurant tesisin hemen içindedir. Buradaki hemen hemen her şey buzdan yapılmıştır, hatta bardaklar bile.

Postane

Elfler gelen ve gidecek tüp mektupları ayırıyorlar
Elfler gelen ve gidecek tüp mektupları ayırıyorlar

Burası özel bir Kuzey Kutup Dairesi posta damgası olan gerçek, işleyen bir postanedir. Posta damgası da ünlü ren geyiği ile Noel Baba’nın bir görüntüsünü içeriyor.

Her yıl yarım milyondan fazla çocuk Noel Baba’nın resmi postanesine mektuplar yazıyor ve Elfler gelen tüm mektupları menşei ülkeye göre ayırıyor. Köy bugüne kadar yüz doksan dokuz farklı ülkeden posta aldı.

İsteyenler bu postaneden sevdiklerine Noel Baba damgalı mektuplar da gönderebiliyor.

Gingerbread’in Fırını

Santa Claus Köyü Gingerbread'in Fırını / Fotoğraf: santaclausvillage.info
Santa Claus Köyü Gingerbread’in Fırını / Fotoğraf: santaclausvillage.info

Bayan Gingerbread’in, Gingerbread Fırını’nı ziyaret edebilir ve yaptığı enfes turtalardan, keklerden yiyebilirsiniz. Soğuk kış gününde yediğiniz bu harika lezzetleri, belki yanında aldığınız bir fincan kahveyi ve bu büyülü eğlence dünyasını unutamayacaksınız.

Çıkışta hediyelik eşya dükkanına uğrayarak buradan hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz birçok Noel temalı hediyeyi bulabilirsiniz.

Santa Claus Köyü çocukların Noel Baba Mağarası’nı keşfedebilecekleri, Buz Galerisi’ni görebilecekleri, etkileyici buz heykellerinden oluşan bir koleksiyona hayran kalacakları ve hatta Noel Baba’nın Oyuncak Fabrikası’nı gezebilecekleri büyülü bir dünya.

Ek olarak, Buzul Krallığı’nda Buz Prensesi’ni görebilirsiniz. Ayrıca Candybar, Sihirli Tren, Kota Cafe, Alışveriş alanı, Elf Okulu ve El Sanatları alanlarına da ek ücret ödemeden girilebilirsiniz. Ana sahnede akrobasi gösterisi Magic Christmas, günde üç kez gerçekleştirilmektedir. Bu eğlenceli gösterileri izlemekten keyif alabilirsiniz.

Unutmadan söyleyelim, Rovaniemi’nin merkezinden Santa Claus Köyü’ne yerel ulaşım Santa’s Express ile sağlanmaktadır. Otobüs yolculuğu yaklaşık on beş dakika sürmektedir. Kim bilir belki de 2021’de pandemi bitmiş ya da önlemler büyük oranda alınmış olursa, 2021 Noeli’ni Santa Claus Köyü‘nde geçirmek istersiniz!

Daha ayrıntılı bilgi için Santa Claus Köyü’nün web sitesine de göz atabilirsiniz.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir