Fotoğraf: AP

İzlanda Ulusal Bira Günü

Uzun yıllar bira tüketimi yasaklanan İzlanda’da, bira yasağının kaldırıldıği 1 Mart her yıl Ulusal Bira Günü olarak kutlanıyor.

İzlanda’da Alkol Yasağı

1908 yılındaki referandumda, İzlandalıların %60’ı ülke genelinde alkol yasağı uygulanması lehine oy kullandı. Uygulanmaya başlanması 1915 yılını bulan bu karar, alkol oranı % 2,25’in üzerinde olan tüm içecekleri kapsıyordu. İzlanda’daki yüksek alkol tüketim oranı ve alkolizmin önemli bir problem haline gelmesi alınan kararda etkiliydi. Ancak, alkol yasağı İzlanda’nın İspanya ile olan ekonomik ilişkilerini etkileyince alkol yasağında bazı esnetmelere gidilmek zorunda kalındı.

İzlanda’nın yürülüğe giren alkol yasağı ile birlikte İspanya’dan şarap ithalatını durdurması, İspanya’nın İzlanda’yı deniz ürünleri satışını durdurmakla tehdit etmesine yol açtı. Bunun üzerine, 1921 yılında alkol yasağı kırmızı ve pembe şaraplar için kaldırıldı. Kısa bir sürenin ardından, yasak damıtılmış alkoller için de esnetildi. Hatta, doktorlar birçok hastalığın tedavisi için kırmızı şarap ve konyak tavsiye etmeye başladılar. Referandum kararına karşı çıkan bu esnetmelere karşı halkın tepkisinin sınırlı tutulabilmesi amacıyla bira uzun yıllar yasak olmaya devam etti. Diğer bir etken ise, biranın o zamanlar İzlanda’nın bağımsızlık mücadelesi verdiği Danimarka’nın sembolik içkisi olması.

İzlandalılar biraya olan özlemlerini içinde % 2,25’te az alkol bulunan pilseneri vodka, şarap veya viski ile karıştırıkları karışımla gidermeye çalışıyorlardı. Bjórlíki adını verdikleri bu içkinin anlamı ‘biraya benzer’ olarak çevrilebilir. Bjórlíki, Reykjavik‘in ilk barlarından olan ve hala ayakta duran Gaukurinn’de satılmaya başlandığında büyük bir tartışmaya yol açıp 1985 yılında yasaklandı.

İzlandalıların tam 74 yıl süren bira özlemi ancak 1 Mart 1989 tarihinde sona erdi.

İzlanda Ulusal Bira Günü

İzlandalıların biraya yeniden kavuştukları Mart ayının birinci günü, her yıl Ulusal Bira günü olarak kutlanıyor. Birçok bar o güne özel olarak bira fiyatlarını düşürüyor ve farklı bira tatları deneyebileceğiniz bira turları düzenleniyor. İzlanda’da turist olmayı seçebileceğiniz en güzel zamanlardan biri şüphesiz Ulusal Bira Günü.

Uzun yıllar süren yasak ardından gelen özgürlük, İzlanda’daki bira kültürünü de büyük ölçüde etkilemiş. Bugün İzlanda’da birçok bira markası bulunmakla birlikte özel yapım biralar da oldukça yaygın. En çok bilinen İzlanda biralarınan biri, birçok ülkede de satışta olan Einstök’tür. Bugün, bir İzlandalının yıllık alkol tüketimin % 62’si bira tüketiminden oluşuyor.  

Skál!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir