İskandinav Haçı

İskandinav Haçı: Nordik Bayraklarının Hikayesi

İskandinav ülkelerinin benzerliklerini düşündüğümüzde ilk akla gelenlerden biri şüphesiz İskandinav Haçı ve bayraklarıdır. Sembolleri ve göze çarpan bir kontrast oluşturan renkleri, Nordik bayraklarının ortak noktası. İskandinav Haçı olarak da bilinen bu sembolün hikayesi, Hristiyanlığa ve taht savaşlarının eksik olmadığı İskandinav tarihine dayanıyor.

İskandinav Haçı’nın Nordik bayraklarında ilk kez yerini alışı, Nordik ülkelerinin tek bir imparotorluk altında yönetildiği Kalmar Birliği Dönemi’ne uzanıyor. 14-16.yy’lar arasında varlığını sürdüren bu birlik, birçok Kuzey Haçlı Seferi’ne de öncülük etmiş. Bu dönemde İskandinav Haçı, Nordik birliklerinin Hristiyanlığı temsil etmek amacıyla kullandıkları bir sembolmüş. Askerler seferler sırasında sarı üzerinde kırmızı İskandinav Haçı bulunan bayraklar taşıyorlarmış. Rivayete göre, neredeyse kaybedilmek üzere olan bir sefer sırasında birlik psikoposu son çare olarak dua etmeye başlamış ve bu sırada gökte İskandinav Haçı belirmiş. Bu olay üzerine, yenilgiyi kabul etmek üzere olan askerler cesaretlerini toplayarak karşı saldırıya geçmişler ve savaşı kazanmışlar.

Kalmar Birliği’nin dağılıp ülkelerin bağımsızlıklarını kazanmasıyla birlikte, İskandinav Haçı her bir ülkenin bayrağında varlığını sürdürmeye devam etmiş.

Danimarka

İskandinav Haçı

Danimarka bayrağı ‘Donnebrog’, 16.yy’da resmi olarak kullanılmaya başlanmış. Birçok tarihçinin kabülüne göre Donnebrog, günümüzde en uzun süre kullanımda kalmış ulusal bayrak olma özelliğini taşıyor. Bayrağın günlük kullanımdaki yeri de oldukça yaygın, doğum günü ve yıldönümü gibi özel kutlamalarda Danimarka bayrağı süslemelere mutlaka dahil ediliyor.

İsveç

İskandinav Haçı

İsveç ulusal bayrağı resmi olarak kullanılmaya 1906 yılında başlanmış. Bayrak renklerinin seçiminde İsveç armasından esinlenildiği rivayet ediliyor. Mavi renk, sadakat ve adaleti; sarı renk ise, cömertliği temsil ediyor. Danimarkalıların aksine, İsveçliler bayraklarını günlük kullanıma adapte etme konusunda daha temkinli davranıyorlar. Bayrağın, aşırı milliyetçlik veya ulusalcılık itibarı yaratmamasına dikkat ediliyor. İsveç bayrağının yaygın olarak kullanıldığı tek gün, her yıl 6 Haziran’da kutlanan İsveç Ulusal Günü.  

Norveç

İskandinav Haçı

Bugün kullanılan Norveç ulusal bayrağının tasarımı 1821 yılında Fredrik Meltzer tarafından yapılmış. Bayrağın resmi olarak kullanımı ise ancak, 1899 yılında Norveç’in İsveç’ten ayrılması sonrasında gerçekleşebilmiş. Norveç o tarihten itibaren ulusal bayrağa sahip olsa da, tam bağımsızlığına ulaşabilmesi ancak 1905 yılında gerçekleşebilmiş. Norveç bayrağında yer alan kırmızı, bağımsızlığı; beyaz, devrimi; mavi ise özgürlükçü değerleri temsil ediyor.

Finlandiya

İskandinav Haçı

Finlandiya uzun yıllar, kırmızı üzerinde sarı aslan figürü olan ulusal arma tasarımını bayrağında kullanmış. 1918 yılında yaşanan iç savaş sonrasında ise, bayrak baştan aşağı değiştirilmiş. ‘Beyazlar’ ve ‘kırmızılar’ olarak tanımlanan savaşın iki karşıt grubundan beyazların savaşta galip gelmesinin ardından, ülkede yaşanan mentalite değişimini simgelemek amacıyla daha sade bir bayrak tasarımı seçilmesine karar verilmiş. Aynı zamanda mavi renk, Finlandiya’da çok sayıda bulunan gölleri; beyaz renk; uzun karlı kış günlerini; İskandinav Haçı ise, Finlandiya’nın diğer İskandinav ülkeleriyle olan bağlarını temsil ediyor.  

İzlanda

İskandinav Haçı

Bugünkü ulusal İzlanda bayrağı, resmi olarak 1944 yılında kullanılmaya başlanmış. İzlanda’nın bağımsızlığını kazandığı 1918 yılından 1944’e kadar, Finlandiya bayrağının tersi olan mavi üzerinde beyaz İskandinav Haçı kullanılıyormuş. Bugün kullanılan ulusal bayrağın renklerinden kırmızı, İzlanda’daki volkanları; beyaz, ülkeyi yılın büyük bir bölümünde etkisi altına alan kar ve buzu; mavi, ülkeyi çevreleyen Atlantik Okyanusu’nu simgeliyor.

Ayrıca, İskandinav bayrakları tasarım olarak kullanım yerine göre farklılaşıyor. Sivil bayraklar standart tasarım olan dikdörtgen şeklinde. Kraliyet ailesi, donanma ve askeri birliklerin kullandığı resmi bayraklarda ise sağ ucu çatallı tasarımlar kullanılıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir