Pyramiden
Fotoğraf: Visit Svalbard

Svalbard’ın Hayalet Sovyet Şehri Pyramiden

Sovyet Şehri Pyramiden şehri Norveç’in takımadalarından biri olan Svalbard’da görülmeye değer yerlerin başında geliyor. Şehir adını, adayı çevreleyen piramit şeklinde ki dağlardan almış. (Svalbard neresi diyen için “Svalbard Nerede?” yazımıza göz atabilir.)

Svalbard’ın hayalet Sovyet Şehri Pyramiden, bölgenin en ilgi çekici yerlerinden biri. Adayı çevreleyen muhteşem doğası ile birlikte hayalet şehrin gizemli görünüşü muhteşem bir atmosfer oluşturmakta. National Geographic‘e göre dünyada ziyaret edilmesi gereken 10 hayalet kasabadan biri.

Sovyet Şehri Pyramiden
Fotoğraf: cruisemapper.com

Şehir Nordenskiold buzullarının dibinde 1910 yılında İsveçliler tarafından kurularak, 1927 yılında Sovyetler Birliğine satılmış. Pyramiden tam anlamıyla Sovyetler için rüya şehir olarak kurulmuş. 1955 ile 1998 yılları arasında tam 33 yıl boyunca Sovyetler Birliğinin işçiler arasında en popüler yerleşim yerleri arasında bulunan Pyramiden, şehirde ki kömür ocaklarının kapanması ile birlikte şehrin kaderi de değişmeye başladı.

Pyramiden, zamanında Sovyet Ütopyası olarak da adlandırılıyordu. Şehirde kapalı spor salonlarından ısıtmalı yüzme havuzlarına kadar işçilerin boş zamanlarını değerlendirebilecekleri çeşitli mekanlar bulunmaktaydı. Bunun yanı sıra şehirde müzik salonu, sinema ve piyano bulunurdu.

Sovyetler Svalbard takımadalarında bulunan Pyramiden şehrine Kuzey Kutbunda olmasından dolayı stratejik açından çok önem vermekteydi. Kömür ocaklarının kapanması ile birlikte Pyramiden, 1998 yılında tamamen terkedildi.

Şehirde şu an kimse yaşamıyor olsa da turlarla Pyramiden hala ziyaret edebilmekte. Pyramiden’e kar motorları ve teknelerle ulaşım sağlanabiliyor. Şehirde eski bir otel ve müze bulunduğu için burada konaklama imkanı da bulabilirsiniz.

Pyramiden Sovyet Şehrini ziyaret ederek bir zaman makinesi ile yolculuğa çıkmış gibi hissedebilirsiniz.

Pyramiden’de Konaklama: ;
https://en.visitsvalbard.com/where-to-stay/pyramiden-hotel-p2520963

Pyramiden’e Nasıl Gidilir:
https://en.visitsvalbard.com/visitor-information/travel-information/how-to-get-to-the-russian-settlements

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir