Fotoğraf: KNUT AAGE DAHL

Norveç’in En Renkli Şehirleriden Trondheim Gezi Rehberi

Tarihin doğayla birleştiği, bir yandan Viking atmosferini hissederken bir yandan da modern hayatın canlılığını yakalayabildiğiniz bir güzel Norveç şehri.

Trondheim uzun yıllar Viking’lere başkentlik yapmasıyla bilinen en eski Norveç şehirlerinden biri. Tam 200 yıl Viking’lerin başkenti ve en önemli ticaret merkezi olan bu şehir, aynı zamanda ‘Viking Krallığının Şehri’ ünvanını da taşıyor. Şehrin sokaklarında gezerken Viking esintileri hissedebileceğiniz gibi, her yıl 29 Temmuz’da düzenledikleri St. Olav festivaline katılarak kendinizi bir Viking simülasyonunda bulmanız da mümkün.

Küçük bir şehir olmasına karşın son derece hareketli. Norveç’in en büyük üniversitelerinden birine ev sahipliği yapmasının önemli bir payı var bu hareketlilikte. Genç nüfusun yoğunluğu festivallerden konserlere, sanat etkinliklerinden alternatifi bol bir gece hayatına şehrin nabzının yüksek tutulmasında büyük bir rol oynuyor. Bu hareketli hayatın yanında doğayla içe içe olan Trondheim’da huzur bulmak da zor değil. Şehir sınırlarında birçok doğra yürüyüşü alanı, manzaranın keyfini çıkarabileceğiniz tepeler, yazın denize girebileceğiniz sahiller ve tercih ederseniz göller bulunuyor. Huzuru sanat ve mimariyle bulmak isterseniz müzelerinde kaybolabilir, tarihi katedralini ziyaret edebilir veya sıcacık atmosferli Nordik kafelerin birinde canlı müzik dinlemek için yerinizi alabilirsiniz.

Şehirde bir gezintiye çıkmak isterseniz, Tronheim’da görmeniz gereken yerler:

Bakklanded

Nidelva nehri boyunca uzanan ahşap evlerin bulunduğu bir bölge. Bu ahşap evler Trondheim’in kültürel mirasının en önemli simgelerinden biri.

Fotoğraf: Bakklanded

Gamle Bybroa (the Old Town Bridge)

Trondheim’ın en çok turist çeken noktalarından biri. Köprüden Bakklanded’de sıralanmış ahşap evlerin nehre bakan bölümünü görmeniz de mümkün. Köprü, Norveçli şarkıcı ve besteci Kristian Oskar Hoddø’nun Nidelva nehrini konu alan bir bestesinde yazdığı ‘Nidelven stille og vakker du’ (Nidelva ne kadar sessiz ve güzelsin) sözlerinin ardından ‘mutluluk kapısı’ olarak da anılmaya başlanmış. Rivayete göre, Hoddø besteyi bir gece Gamle Bybroa köprüsünde nehre bakarken kaleme almış. Ayrıca, Hoddø’nun Nazi karşıtı ayaklanmada ön safhalarda yer aldığı bilinmektedir.

Fotoğraf: Kystriksveien

Nidaros Katedrali

900 yıllık Nidaros Katedrali Norveç’e Hristinyanlığı getirdiği inanılan Viking Kralı St. Olav’ın mezarı üzerine yapılmıştır. Ayrıca sayısız Norveç kralının vaftiz edildiği yer olma özelliğini de taşıyor. Her yıl düzenlenen St. Olav festivaline de ev sahipliği yapan bu yapı tam bir Orta Çağ mimarisi örneği.

Kaynak: Visit Trondheim

Lian Gölü

Şehrin doğayla buluştuğu noktalardan biri. Şehir merkezinden tramvayla Lian’a ulaşmanız mümkün. Yazın giderseniz gölde yüzebilir ya da göl etrafında doğanın ve manzaranın keyfini çıkabilirsiniz. Ayrıca gölün çevresindeki ormanlık alanda doğa yürüyüşü yapabilirsiniz.

View this post on Instagram

Kristiansten Kalesi

1681 yılında yaşanan büyük şehir yangınından sonra inşaa edilen kale, 1718’de şehri İsveç’in işgalinden kurtarmasıyla bilinir. İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok Norveç askerinin Nazi’ler tarafından idam edilmesine de şahitlik eden kalenin tarihsel önemi büyüktür. Kalede müze olarak ayrılan bir bölüm ve zindanlar bulunmaktadır. Kale bulunduğu konum itibariyle de Trondheim’ın en güzel manzaralarından birine sahiptir, şehri çevreleyen dağları ve fiyortları rahatlıkla kalenin bulunduğu konumdan görebilirsiniz.

Fotoğraf: Trekearth

Rockheim Müzesi

Trondheim tarih ve sanat bakımından oldukça zengin bir şehir. Birçok özel ve devlet sanat galerisine ve tarihi müzelere ev sahipliği yapıyor. Barındırdığı müzeler arasında nispeten genç bir müze bulunuyor: Rockheim. Ulusal popüler müzik müzesi olan Rockheim 2010 yılında açmış ziyaretçilerine kapılarını. Müzenin misyonu Norveç müziği ve tarihi ile ilgili ziyaretçilerini bilgilendirmek. Müze çalışanlarının asli görevi Norveç’in pop ve rock müzik eserlerinin izini sürmek ve bu eserleri halka ulaşılabilir hale getirmek.

Fotoğraf: Archello

Antikvariatet

Trondheim’da klasik Nordik atmosferini taşıyan birçok kafe ve bar bulunuyor. Daha lüks zevkler arayanlar için ise liman çevresinde konumlanmış seçenekler de mevcut. Nordik havasından vazgeçmem diyenler için Bakklanded üzerinde bulunan Antikvariatet en güzel seçeneklerden biri. Büyük bir kitaplığı da bulunan kafede ayın belli dönemlerinde canlı müzik dinleyebilir, biranızı veya kahvenizi yudumlayabilir, klasik Nordik tatlılarının keyfini sürebilirsiniz.

Fotoğraf: Itinari
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir