2020’ye Damga Vuran 10 Nordik Film

Takvim yapraklarımızından bir yılı daha atmak için gün saydığımız, yeni soğukların kısmen evlerimizde de hissedilmeye başladığı şu günlerde artık iyisiyle kötüsüyle 2020’yi önümüze alabiliyoruz değerlendirmek üzere.

Yılın ilk yarısında birçok uluslararası festivalin gerçekleşmemesi, Oscarlar öncülüğünde tüm ödül sezonunun ikişer ay kayması ve yabancı film başvurularının geçen yıla oranla daha geç açıklanıyor oluşu Avrupa’daki sinema sektörünü de diğer her şey gibi fazlasıyla etkiledi.

Tüm belirsizlikler ışığında, 2020’nin bitmeden başka bir filmle daha bize sürpriz yapabileceğini de belirterek yılın öne çıkmış 10 Nordik filmini bir araya getirdik bu listede.

10. En helt almindelig familie (A Perfectly Normal Family)

Yönetmen: Malou Reth Reymann / Danimarka / 93′

Babasının trans kimliğini açıklaması ve hayatının kalanını bir kadın olarak yaşamak istediğini belirtmesi üzerine tüm yaşantısı değişen Emma’nın önceki ‘tamamen sıradan’ hayatı ile ‘yeni gerçeğe’ adapte oluş sürecini irdeleyen En helt almindelig familie yönetmen Reymann’ın da ilk yönetmenlik denemesi. Film kurduğu büyüme hikayesini yalnızca ailenin çocukları üzerinden şekillendirmiyor, teraziye yepyeni bir hayatın kapısını aralamış Agnete’i de ekliyor.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

9. Sweat

Yönetmen: Magnus von Horn / İsveç, Polonya / 100′

“600 bin takipçiye sahipken kim ne yapsın arkadaşı?” sorusuyla yola çıkan Sweat‘in merkezinde sevenlerine spor önerileri paylaşan bir Influencer yer alıyor. Filmde üç gününü takip ettiğimiz Sylwia Zając’ın hayranlar, sponsorlar ve bünyesinde çalışmayı bekleyenlerle çevrili dünyasında gerçek yakınlığı arama çabasına şahitlik ediyoruz. Gerçekleşemeyen Cannes 2020 programında yer alan film, aynı zamanda sosyal medyanın saydamlaştırdığı sınırları da gözler önüne seriyor.

Nereden İzleyebilirim? Film, 39. İstanbul Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşmuştu.

8. Kød og blod (Wildland)

Yönetmen: Jeanette Nordahl / Danimarka / 89′

Annesinin ölümü ardından teyzesi ile üç kuzeninin yanına yerleşen ve aile kavramını yeniden düşünmeye başlayan Ida’nın öyküsünü izlediğimiz Kød og blød, bu oluşumun figürler üzerinde yarattığı baskıyı ve ardında bıraktığı etkileri inceliyor. On yedi yaşındaki genç kızın başını soktuğu yeni hane ona aynı zamanda suça yatkınlıklarıyla dikkat çeken ailenin bir parçası olma ihtimalini de sunuyor.

Nereden İzleyebilirim? Film, 8. Boğaziçi Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluşmuştu.

7. I Am Greta

Yönetmen: Nathan Grossman/ İsveç / 97′

Birkaç senedir çevre aktivizmi söz konusu olduğunda ismini sıklıkla duyduğumuz Nobel Barış Ödülü adaylığı da bulunan Greta Thunberg’in dünyaca tanınır olma sürecinin günlüğünü tutan I Am Greta belgeseli, yetişkinlere “Siz benim geleceğimi düşünmezken ben neden okul hayatımı önemseyeyim ki?” sorusunu yöneltmiş on beş yaşındaki aktivistin hayatına içerden bir bakış sunuyor. Film, Greta ile özdeşleşmiş o protestonun perde arkasından başlayarak onun nasıl herkesçe bilinir bir ikona dönüştüğünü gözlemliyor.

Nereden İzleyebilirim? Film 13 Kasım’da Hulu üzerinden erişilebilir olacak. (Hulu’ya henüz Türkiye’den ulaşılamıyor)

6. Håp (Hope)

Yönetmen: Maria Sødahl / Norveç, İsveç / 126′

Stellan Skarsgård ile Andrea Bræin Hovig’i bir araya getiren Håp, Toronto ve Berlinale gibi birçok önemli festivale uğrayarak yolculuğuna devam ediyor. Yönetmen Sødahl bu ikinci uzun metrajında, varlıklı bir aileyi uçurumun kenarında tutarak onların beyin kanseri teşhisi konulduğu andan sonraki davranışlarını takibe alıyor, ömrü üç ay sonra bitecek bir aşkın bu zorlu koşullarda nasıl bir forma bürüneceğini görmemizi sağlıyor.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

5. Kunstneren og tyven (The Painter and the Thief)

Yönetmen: Benjamin Ree / Norveç / 102′

Benjamin Ree’nin yönetmenlik koltuğuna oturduğu Kunstneren og tyven belgeselinde Barbora Kysilkova ve onun eserlerinden ikisini bulundukları sanat galerisinden çalan Karl-Bertil Nordland’ın alışılmışın dışında gelişen ilişkilerini izliyoruz. Kysilkova’nın suçlamaların karşısında kalan hırsızına yönelttiği bir portre çizme teklifi bu Sundance ödüllü belgeselin ivme kazanarak yıla damga vuran sayılı belgesel arasında yer almasını sağlıyor.

Nereden İzleyebilirim? Daha önce Hulu ve Amazon US gibi platformlarda yayınlanan filme henüz Türkiye’den erişilemiyor.

4. Koirat eivät käytä housuja (Dogs Don’t Wear Pants)

Yönetmen: Jukka-Pekka Valkeapää / Finlandiya, Letonya/ 105′

Erotizm üzerinden komediyle dramı, korkuyla romantizmi bir araya getiren Koirat eivät käytä housuja, eşini seneler önce bir kazada kaybetmiş Juha’nın kendine yeni bir arayış, onu ‘başıboş’ hissetmekten alıkoyacak yeni bir heyecan aradığı günleri konu ediniyor. Valkeapää bu çarpıcı filminde ana karakterinin yoluna bir dominatriks olan Mona’yı çıkarıyor ve cezalandırmak eylemi üzerinden ikilinin kurduğu bağın sınırlarını zorluyor.

Nereden İzleyebilirim? Filmi MUBI Türkiye üzerinden izleyebilirsiniz.

3. Charter

Yönetmen: Amanda Kernell / İsveç, Danimarka, Norveç / 94′

Sami Blood (2016) ile tanınırlık kazanmış Amanda Kernell’in son filmi Charter, temelde bir aile dramı. Zorlu ve yıpratıcı bir mücadeleden yeni çıkmış Alice’ın aylardır görmediği oğlundan gece yarısı bir telefon alınca, çocuklarıyla arasında kurduğu ilişkiyi gözlemlemeye başlıyoruz. Film, ana karakterimizin harekete geçerek çocuklarını Kanarya Adaları’na tatile götürmesiyle de kırılma anını yaşıyor.

Not: Film, İsveç’i bu yılki Uluslararası Oscar yarışında temsil edecek.

Nereden İzleyebilirim? Filme henüz hiçbir yerden ulaşılamıyor.

2. Bergmál (Echo)

Yönetmen: Rúnar Rúnarsson / İzlanda, Fransa, İsviçre / 79′

İzlanda’nın farklı hanelerinden, farklı düşüncelerinden ve farklı ailelerinden birer dakikalık planlarla bir panorama kuran Bergmál, Noel arifesinde ya da bir seçim ekranı karşısında, sabah işe gelirken ya da akşam işten dönerken İzlanda halkının da yaşadığı bazı problemleri ele alıyor; coğrafyanın kader olup olmadığını sorguluyor. Rúnarsson’un birbirinden bağımsız olarak çektiği elli altı sahne aynı zamanda modern bir portre niteliğinde.

Nereden İzleyebilirim? Filmi MUBI Türkiye üzerinden izleyebilirsiniz.

1. Druk (Another Round)

Yönetmen: Thomas Vinterberg / Danimarka, İsveç, Hollanda / 110′

Daha önce Jagten (2012) ve Far from the Madding Crowd (2015) gibi filmlerle tanıdığımız Thomas Vinterberg’in son filmi Druk hayatlarına kanlarına karıştıracakları sınırlı dozda alkolle maksimum verim ve motivasyon alarak devam edebileceklerine inanan bir grup lise öğretmeni üzerinden kuruyor anlatısını. Biz de bu amatör deneyin neden olabileceği tüm olasılıkları eksi ya da artı demeden gözlemleme imkanı buluyoruz. Mads Mikkelsen’in olağanüstü performansıyla öne çıkan film, kartlarını hiç kimseyi yargılamadan oynamayı tercih ediyor.

Nereden İzleyebilirim? Film, 25 Aralık 2020’de sinema salonlarındaki yerini alacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir