Fotoğraf: Nikolay Tysse Øberg

Keşif: Niilas – Chaga

Peder Niilas Tårnesvik’in müzikal alter egosu Niilas genç yaşına rağmen Norveç elektronik sahnesinin adeta göz bebeği. Bas odaklı melankolik tınıları yenilikçi bir üslupla harmanlayan müzisyen kısa sürede dikkatleri çekmeye başladı. Özellikle Bergen sahnesinde fenomen olarak bilinen Niilas aynı zamanda Oslo sahnesinde de ilgiyle takip edilen müzisyenler arasında. Yarattığı ses manzaralarında elektronik müziği zarifçe farklı janrlarla buluşturan müzisyen Berlin minimal elektronik sahnesinin tınılarını da biraz bizlere anımsatıyor. Niilas’ı diğer müzisyenlerden ayıran en önemli özelliği ise müziğinin merkezine Sami estetiğini ve natüralist bakış açısını koyarak elektronik sahnesinde yeterince temsil edilmemiş bir kimlik ve kültürünü de dinleyiciye keşfettiriyor.

2018’den bu yana solo projesi için yeni müzik yayımlamayan müzisyen “Chaga” adlı teklisiyle “Also This Will Change” adlı on bir parçalık albümünü de müjdeliyor. “Chaga”yı dinler dinlemez ise hakikaten tipik bir sonbahar manzarası ve yağmurlu dev ağaçlı bir orman insanın zihninde canlanıyor. Parça aynı zamanda mistik bir atmosfer hissiyatı da veriyor. Sami doğasından ve natüralist bakışından etkilenen Niilas, “Chaga” adlı teklisiyle hiper-modern dünyada yerli ve yok olmaya yüz tutmuş bir kültürün geleneklerini müziği aracılığıyla yaşatmaya çalışıyor. Esasen Kuzey Norveç’in Kåfjord bölgesinde de kökenleri bulunan müzisyen Bergen merkezli olmasına rağmen kendi kimliğindeki çok katmanlılıktan faydalanarak kendi müzikal dünyası, doğa, teknoloji ve Sami kültürü arasında dinleyiciyi bir yolculuğa çıkarıyor. Aslında tını ve janr olarak İzlandalı müzik grubu múm’dan farklı bir müzik yapmasına rağmen Niilas hissiyat olarak múm’un bıraktığı o gizemli, saf ve dokunulmamış tınıları dinleyiciye direkt hissettiriyor.

Niilas’ı radarınıza almadıysanız şimdi dinlemenin tam sırası, nitekim yayımlanacak “Also This Will Change” adlı albümü oldukça orijinal bir konsepte sahip.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir