Fotoğraf: mbl.is

İzlanda, Çocuk Haklarında İlk Sırada

KidsRights endeksine göre İzlanda, bu sene de çocuk haklarının en iyi şekilde garanti edildiği ülkeler sıralamasında birinciliği göğüslüyor. Yıllık olarak yayınlanan endeks, dünya genelinde çocuk haklarına nasıl saygı duyulduğunu ve ülkelerin bu hakları geliştirmede ne kadar kararlı olduğunu ölçüyor. Birleşmiş Milletler’in Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni imzalayan 182 ülke arasında belirlenen bu endekste Türkiye ise 22. sırada.

Daha önce İzlanda 2018’de Norveç’in hemen ardından ikinci, 2017’de ise dördüncü sırada yer alıyordu. Bu yıl ise İzlanda’yı İsviçre ve Finlandiya takip ediyor. Listenin en alt sıralarında ise orta-Afrika ülkesi olan Çad, Afganistan ve Sierra Leone bulunuyor.

Tüm ülkeler, ilgili endekste beş alan üzerinden değerlendiriliyor: sağlık, yaşam, eğitim, koruma ve çocuk hakları.

COVID-19 pandemisinde aile içi şiddetin artması ise çocukları etkileyen en önemli unsurlardan biri haline geldi. Özellikle kız çocuklarına yapılan ayrımcılığın küresel problem olarak çok daha genişlediğini söylemek mümkün. Ülkelerin üçte biri, ilgili alanda alınabilecek en düşük puana sahipler. Ayrıca 182 ülkenin 91’inde kız çocukları ayrımcılığa maruz kalıyor ve erkeklerle aynı haklara sahip değiller.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir