Ísland á filmu

Danimarka Film Enstitüsü bağımsız İzlanda filmlerini ‘Ísland á filmu’ adlı seçkisi sayesinde izleyiciyle buluşturuyor. İzlanda Ulusal Film Arşivi, Kvikmyndasafn Íslands, ve Danimarka Film Enstitüsü‘nün uzun yıllar boyunca hayata geçirmeye çalıştığı proje sonunda İzlanda Kültür Bakanı Lilja Dögg Alfreðsdóttir tarafından Hafnarfjörður’daki film arşivinde resmen duyuruldu. 

1906-2010 yılları arasında İzlanda’da çekilen belgesel filmleri ve kısa klipleri internet sitesi üzerinden izleyebileceğimiz seçki aynı zamanda izleyiciye İzlanda haritasını göstererek bölgeler özelinde bir seçim yapıp sadece o bölgede çekilen filmleri gösteriyor. Örneğin, harita üzerinden Akureyri’yi seçip sadece Akureyri’de çekilen filmler karşımıza geliyor. Böylelikle İzlanda’daki sekiz bölge hakkında bilgi sahibi de olabiliyoruz. Ya da bilinmezler diyarı Austurland’i seçip Doğu İzlanda hakkında bir keşif yapmak mümkün.

Akureyri seçkisi

Austurland – Doğu İzlanda seçkisi

İzlanda tarihini hareketli görüntülerle tanıtan Ísland á filmu tarihi geçit törenlerinden, yanardağların patlamasına, şelalelerden denizcilik faaliyetlerine kadar bilgi edinebileceğimiz filmleri sunuyor. 33 belgesel ve 280 kadar klibi ücretsiz bir şekilde meraklılara sunan site aynı zamanda her bir film için kısa bilgiler de veriyor. Bütün bunların yanı sıra İzlanda’da gündelik hayatı görebildiğimiz kısa klipler de mevcut. Ísland á filmu hakikaten bölgeyi merak edenler için oldukça farklı bir seyir deneyimi sunuyor. 

https://filmcentralen.dk/museum/island-paa-film adresinden filmleri izleyebilirsiniz. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir