by:Larm 2020’nin En İyi Konserleri

Senelerdir heyecanla takip ettiğimiz by:Larm bu sene de birbirinden yetenekli müzisyenleri dinleyiciyle buluşturdu. İskandinavya’nın en taze ve yeni yeteneklerini her sene festival bünyesinde bir araya getiren by:Larm, üç gün boyunca müzik severleri güzel müziğe doyurdu. Her otuz dakikada bir yeni bir müzisyenin sahne aldığı, şehrin tüm konser mekanlarına yayılan festivalde birbirinden iyi konserler izledik ve en iyileri sizler için listeledik.

Pasha x Coucheron

Enerjisine bayıldığımız ve çok yakından takip ettiğimiz Pasha bu senenin başında Coucheron ile başlattıkları yeni projesinden ilk tekliyi yayımlamıştı. by:Larm kapsamında ilk defa sahne alan Pasha x Coucheron projesi festivalde en çok eğlendiğimiz konserlerden biri oldu. İkili arasındaki inanılmaz enerji aynı zamanda dinleyiciye de hemen geçiyor. 45 dakika boyunca aralıksız dans ettiren, dünyadaki bütün kötü şeyleri unutmamızı sağlayan ikili oldukça dinamik bir performans sergiledi. Konser boyunca hep bir sürpriz vardı. Safario, Soul Gem gibi sevdiğimiz diğer müzisyenler de sahnede Pasha x Coucheron’a eşlik ettiler. Disko, french house, 90’ların hip-hop ve modern elektronik tınılarını harmanlayan ikili konserde yayımlanmamış parçalarını da çalarak dinleyiciye çok eğlenceli bir sene geçireceğimizi de müjdelemiş oldular.

Ka2

‘Tüm Norveç’in kankisi’ diye kendilerini tanımlayan ikili Ka2, psychedelic rock elemanlarını elektronik club tınılarıyla harmanlayarak arkadaşlarınızla dur durak bilmeden dans edeceğiniz bir enerjiye sahip. Cuma akşamı festivale katılanların çok büyük bir kısmının favorileri arasında Ka2 vardı. Ayrıca ikilinin ‘danser med tjommi’ adlı şarkısı da ‘kankiyle dans etmek’ anlamına geliyor. İkili, festivalin en gözde isimlerindendi.

boy pablo

Son zamanlarda uluslararası sahnede Norveç’in en önemli ve en popüler müzisyenlerinden boy pablo by:Larm’da sahne alan en büyük isimlerdendi. Herkesin akın akın gittiği boy pablo konserinde ışık gösterileri ve kullandıkları görseller performansı üste taşıyan öğeler arasındaydı. Hatta konser bir ara o kadar kalabalıktı ki boy pablo’yu görmek imkansız bir hale bile gelmişti. Yine de boy pablo’nun sahne enerjisi görülmeye değerdi. Amerikan indie tınılarıyla bedroom pop olayını başarılı bir şekilde birleştiren boy pablo, bu yaz birçok festivalde de sahne alacak.

Athletic Progression

Aarhus’lü enstrümantal üçlü Athletic Progression hip hop ve cazı kendilerine has bir şekilde harmanlıyor. Festivalin en iyi sahne performanslarına imza atan grup Cumartesi akşamı herkesin dilindeydi. Athletic Progression için canlı performansı stüdyo kayıtlarına kıyasla bambaşka bir enerjide olan gruplardan bir tanesi diyebiliriz. Ben caz sevmem diyenlerdenseniz yine de Athletic Progression’a şans vermelisiniz çünkü gerçekten çok iyiler. Herbie Hancock, Yussef Kamaal ve Flying Lotus gibi isimlerden ilham alan üçlü cazip tınılarla bir şekilde dinleyici kendilerine çekiyor. Ayrıca Athletic Progression bu sene Roskilde Festival’de ve SPOT Festival’de sahne alacak. Yakın gelecekte de isimlerini sık sık duyacağız gibi geliyor.

FAKETHIAS

Geçen sene by:Larm’da sahne alan en sevdiğimiz DJ FAKETHIAS bu senenin sürpriz isimlerindendi. Festivalde sahne alacak Mapei’nin hastalanması nedeniyle oyuncu değişikliği yapan by:Larm yetkilileri bizi yeniden FAKETHIAS ile buluşturduğu için çok mutluyuz. Bu sene festivalin en büyük sahnesinde, Sentrum Scene’de sahne alan FAKETHIAS otuz dakika boyunca karanlık dans setiyle sanki bizi bir elektronik müzik festivaline ışınladı. Keskin ve kopuk elektronik tınılara endüstriyel dokuları da ekleyerek birbirini tekrarlayan kontrast bir stil oluşturuyor. Kaotik bir güzellik elde eden FAKETHIAS, Gessaffelstein ve Max Cooper gibi elektronik müzik sahnesinin ikonik isimlerini de anımsatmıyor değil.

Safario

by:Larm 2019’da küçük bir sahnede izleyip çok ama çok sevdiğimiz Safario bu senenin en iyi isimleri arasındaydı. Sahne performansının ve eğlencenin kitabını yazan Safario’nun bir sene içinde yaşadığı gelişimi bizzat görmek bizi çok heyecanlandırdı. by:Larm 2019’da da enerjisine hayran kaldığımız Safario bu sene daha da çılgın bir performansa imza attı. Sløtface’ten Lasse Lokøy ile yayımladığı son teklisi “GO CRAZY, GO STOOPID” konserde eğlencenin had safhaya ulaştığı noktaydı. Ayrıca sahnede Lasse, Safario’ya birkaç şarkıda da eşlik etti. Safario konserinin klasik özelliklerinden birisi ise şarkının en can alıcı noktasında izleyici ortada birleşip pogo yapmaya başlıyor. Keşke tüm akşam boyunca Safario çalsaydı diye diledik ama konserler maalesef otuz dakikayla sınırlı. Safario defalarca izleseniz de asla sıkılmayacağınız o inanılmaz müzisyenlerden. Konsere gelenler arasında favori rock starlarımızdan girl in red’i de gördük.

VIKING_DEATH_TRAP.EXE


BDSM-Trap diye tanımlayabileceğimiz VIKING_DEATH_TRAP.EXE festivalin en iyi sahne performansına imza atan gruplardandı. Aynı zamanda Cumartesi günü geç saatte sahne alıp festivali kapatanlardandı. BDSM esintili trapi Molde diyalektiğiyle hayal edebildiniz mi bilemedik ama biz anonim bir kolektif gibi işleyen bu tabu kolektifi çok sevdik. Kesinlikle hiç tanık olmadığımız bir sahne deneyimi görmüş olduk.

Turquoise Sun

Elektronik psychedelic pop grubu Turquoise Sun 2019’da yayımladıkları “Sunesthesia” adlı albümleriyle bir an önce yaz gelsin diye bizi sabırsızlandırdı. Danimarka’da son zamanlarda dikkatleri üzerine çeken grup festivalin en çok konuşulan performanslarından birine imza attı.

Hedda Mae

Eylül ayında Bergen’de Vill Vill Vest Festivali’nde yakından takip ettiğimiz ve radarımıza aldığımız Hedda Mae ilk teklisi “Pride Goes Before A Fall”u birkaç hafta önce dinleyiciyle buluşturdu. Çok küçük yaşlardan itibaren müzikle iç içe büyüyen Hedda her zaman en çok yapmak istediği şeyin sahneye çıkmak olduğunu söylüyor. İlk şarkısını yedi yaşında yazan taze yetenek ardından uzun yıllar piyano dersleri aldı. İlk ciddi şarkısını on yedi yaşında yazan Hedda bununla birlikte vokal derslerini takip etmeye başladı. Zaman içinde pop müzik yapabilmek için yeterli bilgi ve donanıma sahip olan Hedda birçok farklı janrdan etkilenerek kendi tarzını oluşturdu. Funk, rap ve scandipop esintilerini bir potada eriten müzisyen %100 kendi yazmış olduğu şarkı sözleriyle dinleyiciye iç dünyasını açıyor. 2019’da tamamen no name bir müzisyenken 2020’de halihazırda bekleyen teklileriyle Hedda Mae ismini büyük bir dinleyici kitlesine duyaracak gibi duruyor, by:Larm 2020 Hedda için bulunmaz hint kumaşı niteliğinde bir fırsattı.

Kite

Olabilecek en İsveçli gruplardan Kite’ın müziğinde elektronik öğeler en çok dikkat çekici elemanlardan. 2008’de müzik kariyerine başlayan Kite, uzun bir süre İsveç’in en iyi saklanmış pop sırlarından biriydi ta ki Kasım 2019’a kadar. İsveç Operası’nda sahne alacak olan grup biletlerin satışa çıkmasıyla dinleyici tarafından büyük bir ilgi gördü ve hatta bilet satış sistemi çöktü. Bu hikayeyi duyduğumuzda biz de oldukça şaşırmıştık ama Kite’ı canlı görünce gerçekten geç gördükleri bu ilgiyi hak ettiklerini anladık. Kite’in müziğinde nostaljik bir hissiyat da var.

Okay Kaya

Norveç’ten çıkan en yeni yıldız Okay Kaya bütün dünyayı ele geçirmiş durumda. Memleketi Norveç’e kıyasla yurtdışında çok daha ünlü olan Okay Kaya geçen sene Bon Iver, Unknown Mortal Orchestra gibi grupların plak şirketi Jagjaguwar ile anlaştı. Jakob Kulturkirken’de yeni albümü “Watch This Liquid Pour Itself”ten şarkılarını söyleyen Kaya, kilisenin büyülü atmosferinde oldukça melankolik anlar yaşattı.

Charlotte Dos Santos

Brezilyalı-Norveçli müzisyen Charlotte Dos Santos kendi çok kültürlülüğünden yararlanıp soul ve cazı bir potada eritip nev-i şahsına münhasır stilini elde ediyor. 2017’de yayımladığı “Cleo” adlı albümüyle büyük ilgi alan yetenekli müzisyen uzun bir süre yurtdışında birçok konser verdi. 2019’da birkaç şarkı yayımlayıp sessizliğe bürünen müzisyen by:Larm’da ise yayımlanmamış parçalarıyla büyüleyici bir konser verdi. Orkestra eşliğinde sahne alan Charlotte Dos Santos’un ismini daha sık duyacakmışız gibi geliyor.

Emelie Hollow

Emelie Hollow, küçük yaştan itibaren şarkı söylüyor ancak şarkılarını 21 sene sonunda dinleyiciyle buluşturabildi. Sahnede enerjisini ve doğallığını iliklerimize kadar hissettiğimiz yetenekli müzisyen geleceğin büyük pop starlarından olacak gibi duruyor. Ayrıca Emelie’nin Alan Walker ile birlikte yazdığı ve söylediği “Lily” parçası da 100 milyonun üzerinde dinlendi.

SKAAR

Bu senenin en popüler pop starlarından SKAAR by:Larm line up’ının da en önemli isimlerindendi. Battle adlı film için parça besteleyen SKAAR ilk teklisiyle sekiz milyonun üzerinde dinlemeyle ulaştı ve birçok müzisyenle iş birliği yaptı. Aralık ayında “It’s Christmas After All” adlı bir soundtrack yayımlayan müzisyen genç yaşına rağmen kısa zamanda büyük başarılar elde etti. by:Larm 2020, SKAAR’ın kariyeri için önemli bir dönüm noktası oldu.

Emil Stabil

Elli milyonun üzerinde dinlenme ve 8 altın albümle Emil Stabil İskandinavya’nın tartışmasız en başarılı rapçilerinden biri. Roskilde’de ve Danimarka’da kalabalık veya sold out konserler veren müzisyen by:Larm’da da en ilgi gören müzisyenlerden biriydi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir