Processed with VSCO with hb2 preset

Felsefede adım adım…

Dünyanın birçok noktasında olduğu gibi Türkiye’de de birkaç kuşak, felsefe ile olan ilk bağlantısını Sofie ile kurdu dersek, abartmış olmayız sanırım. Sofie’nin Dünyası, 1991 yılından bu yana kırka yakın dile çevrilmiş ve yayımlandığı her ülkede en çok satan kitap olma başarısını elde etmiş bir roman. (“Gençlik romanı” olarak nitelendirmek mümkün ama aslında her yaş grubuna hitap ediyor.) Norveçli bir felsefe öğretmeni olan Jostein Gaarder, bütün bir felsefe tarihinde sorulmuş soruları ve cevapları, sürükleyici bir roman kurgusu içinde anlatıyordu Sofie’nin Dünyası’nda. Çıkış noktası da, 15. yaşgününü kutlamaya hazırlanan Sofie’nin, bir gün posta kutusunda “Kimsin” yazılı bir not bulmasıydı…

Son zamanlarda ise, kitapları hayli ilgi gören bir başka Norveçli felsefeci daha var. Bergen Üniversitesi Felsefe Bölümü profesörü Lars Svendsen. Aslında Svendsen’in Türkçedeki ilk kitabı Sıkıntının Felsefesi, yaklaşık on yıl önce yayımlanmış (Bağlam Yayıncılık, 2008). Ama asıl daha yakın tarihte, Korkunun Felsefesi (Redingot Kitap, 2017) ve Yalnızlığın Felsefesi (Redingot Kitap, 2018) kitaplarının yayımlanmasıyla birlikte çok daha geniş bir okur kitlesi tarafından tanınmaya başladığını söyleyebiliriz. Türkçede şimdilik en son çıkan kitabı da, Kötülüğün Felsefesi (Redingot Kitap, 2018) adını taşıyor.

Lars Svendsen, kitaplarının isminden de anlaşılacağı gibi, belli kavramları felsefe çerçevesinden ele alıyor. Edebiyat, psikoloji, sosyoloji gibi diğer disiplinlerden ve hatta kimi popüler filmlerden referanslarla, kolay anlaşılır bir dille ve günümüz koşullarını da göz ardı etmeden anlatıyor. Söz konusu kavramı tüm yönleriyle değerlendirme çabasının da altı özellikle çizilmeli. Örneğin Yalnızlığın Felsefesi kitabı için şöyle bir özet yapmak mümkün: “Bu kitap yalnızlığın tam olarak ne olduğunu, kimlere tesir ettiğini, yalnızlık hissinin neden doğduğunu, neden kolayca geçmeyip sonra da kaybolduğunu ve hem bireyler hem de toplum olarak yalnızlıkla nasıl ilişkilenebileceğimizi keşfetme girişiminin bir sonucu.”

Redingot Yayınevinden gelen bilgilere göre, Türkçede yayımlanacak bir sonraki Lars Svendsen kitabı da, Özgürlüğün Felsefesi olacakmış…

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir