38. İstanbul Film Festivali’nde Nordik Filmler

5-16 Nisan tarihleri arasında bizi 175 filmle buluşturacak 38. İstanbul Film Festivali’nde, her zamanki gibi Nordik filmler de var! Belgeselden kurmacaya, fantastikten korkuya farklı türlerden Nordik filmler izleyeceğimiz festivalin biletleri 23 Mart’ta satışa çıkıyor.


Gräns | Border

Yönetmen: Ali Abbasi | İsveç, Danimarka

Låt den rätte komma in / Let the Right One In‘in de yazarı olan John Ajvide Lindqvist’in fantastik öyküsünden sinemaya uyarlanan Gräns / Border, ilk gösterimini geçtiğimiz yılki Cannes Film Festivali’nde yapmış ve burada yönetmeni Ali Abbasi‘ye Belirli Bir Bakış bölümünün büyük ödülünü kazanmıştı. Fiziksel görünümü nedeniyle dışlanan ve ötekileştirilen Tina, İsveç’te bir sınır görevlisi. Bir gün karşısına çıkan ve tıpkı kendisi gibi görünen Vore sayesinde hayatı değişen ve doğası hakkındaki gerçekleri öğrenerek insanlarla olan ilişkisini sorgulamaya başlayan Tina’nın fantastik hikayesi, hem İsveç’in Oscar başvurusunu bir adaylığa dönüştüremese de En İyi Makyaj ve Saç Tasarımı kategorisinde bir adaylık elde etmişti. Gräns / Border, İstanbul Film Festivali’nin Uluslararası Yarışma bölümünde Altın Lale için yarışıyor.


Cold Case Hammarskjöld

Yönetmen: Mads Brügger | Danimarka

Araştırmacı gazeteci ve belgeselci Mads Brügger, bu son filminde 50 yıl önce kapatılıp bir daha hiç üzerinde durulmamış bir vakanın dosyasını yeniden açıyor. Bir dedektifle güçlerini birleştiren Brügger, 1961’de uçağı düşerek hayatını kaybeden Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Dag Hammarskjöld‘un ölümünün ardındaki, uluslararası bir komplonun izlerini taşıyor olabileceği düşünülen sır perdesini aralamaya çalışıyor. Film, festivalin Belgesel Kuşağı‘nda.


Spell

Yönetmen: Brendan Walter | İzlanda, ABD

İzlanda’da geçen her film gibi nefes kesen görüntülere sahip olan bu korku filmi, nişanlısını kaybettikten sonra ruhunu dinlendirmek için kendini İzlanda’nın ıssız dağlarına vuran Amerikalı bir çizer hakkında. Kahramanımız, gezintisi sırasında ölüleri diriltebilen bir büyücü ve bu ritüeli gerçekleştirmeye hazır iki kişiyle karşılaşıyor. Bu tuhaf yolculuk, kısa sürede bir korku hikayesine evriliyor. Filmin yönetmeni, Sia, Green Day, Lorde ve Fall Out Boy için çektiği video kliplerle tanınan Brendan Walter. Film, festivalin zorlayıcı, heyecan ve gerilim dolu filmlerinin yer aldığı Mayınlı Bölge bölümünde.


The Kindness of Strangers

Yönetmen: Lone Scherfig | Danimarka, Kanada

Danimarka sinemasına Italiensk for begyndere / Italian for Beginners gibi bir modern klasik armağan etmiş yönetmen Lone Scherfig, bildiğiniz gibi uzun yıllardır yoluna An Education, The Riot Club, Their Finest gibi İngilizce filmlerle devam ediyor. Scherfig’in bu yıl Berlin Film Festivali’nin açılış filmi olarak prömiyerini yapan yeni filmi The Kindness of Strangers, birçok ünlü oyuncuyu buluşturan bir kesişen kentli hayatlar hikayesi. Bill Nighy, Tahar Rahim, Andrea Riseborough, Caleb Landry Kones, Jay Baruchel ve Zoe Kazan gibi oyuncuların rol aldığı film, festivalin Galalar bölümünde.


Aquarela

Yönetmen: Viktor Kossakovsky | İngiltere, Almanya, Danimarka

Belgesel Kuşağı’ndaki bu filmin başkahramanı, su. İskoçya’dan Meksika’ya, Venezüela’dan Rusya’ya, aysbergden şelaleye farklı formlarda suyun hikayesini inceleyen ve saniyede 96 kare çekilmiş bu belgeselde pek tabii ki Kuzey Atlantik Okyanusu ve Grönland‘dan da büyüleyici görüntüler yer alıyor.


Başyapıt Fabrikası: Kubric

Festival bu yıl 20. ölüm yıldönümü nedeniyle sinema tarihinin en büyük yönetmenlerinin birini, Stanley Kubrick’i anmak üzere özel bir bölüme yer veriyor. Başyapıt Fabrikası: Kubrick bölümünde, yönetmenin tüm filmlerinin gösterimleri yapılacak. ABD’li yönetmenin Nordik bir filmi olduğunu söylemek mümkün olmasa da, bu yıl programınıza en az bir Kubrick filmi eklemek şart. Örneğin yönetmenin 1957 yapımı, dördüncü filmi Paths of Glory‘i, hem diğer Kubrick filmlerine kıyasla daha az bilinen bir keşif olacağı için hem de 1958’de Jussi Ödülleri‘nde (Finlandiya Akademi Ödülleri ) En İyi Yabancı Yönetmen ödülüne layık görüldüğü için tercih edebilirsiniz.


Ve diğerleri…

Festival programında ayrıca Nordik ülkelerin ortak yapımcı olarak yer aldığı şu filmler de bulunuyor:

  • James Longley‘in Iraklı üç çocuğun yaşamına odaklanan ABD, Danimarka ve Norveç ortak yapımı belgesel Angels Are Made of Light,
  • Emir Baigazin‘in Kazakistan’da bir ovanın ortasında yaşarken bir tabletle modern dünyaya açılan kardeşlerin hikâyesini anlatan Kazakistan, Polonya, Norveç ortak yapımı filmi Ozen / The River,
  • Brezilyalı yönetmen Gabriel Mascaro’nun parlak renkler ve pop müzikle bezeli distopyası, Brezilya, Uruguay, Norveç, Danimarka, İsviçre ortak yapımı Divino Amor / Divine Love,
  • İspanya’nın Haneke’si olarak övülen Jaime Rosales‘in yeni filmi, İspanya, Fransa, Danimarka ortak yapımı Petra,
  • Anja Kofmel‘in Yugoslav iç savaşı hakkındaki siyah-beyaz, gotik, animasyon-belgeseli, İsviçre, Hırvatistan, Almanya, Finlandiya ortak yapımı Chris the Swiss,
  • Syllas Tzoumerkas‘ın “güneşin altında Lynch-vari bir psikolojik gerilim” olarak övülen filmi, Yunanistan, Almanya, Hollanda, İsveç ortak yapımı To Thávma Tis Thálassas Ton Sargassón / The Miracle of the Sargasso Sea,
  • Romen Yeni Dalgası’ndan Radu Muntean’ın ergen hamileliği ve kürtaj konularına odaklanan filmi, Romanya, Fransa, İsveç ortak yapımı Alice T.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir