Nokas

Norveçli yönetmen Erik Skjoldbjærg’in 2010 yılında çekmiş olduğu Nokas filmi Norveç tarihinin en ünlü soygununu konu alan bir aksiyon ve suç filmidir. 5 Nisan 2004 sabahı, 11 silahlı adam Stavanger’da bulunan NOKAS adlı nakit sayma merkezine baskın yaparlar. Sekiz dakika sürmesi planlanan soygunun aslında kusursuz bir soygun olmayacağı filmin ilk dakikalarında belli olur. Fakat Nokas, klasik bir aksiyon filmi değildir. Yönetmen tesadüfi olaylara ve abartılı sahnelere yer vermeden olayı tüm gerçekçiliğiyle sunma amacındadır. Sık sık başvurduğu yakın planlar ve kamera hareketlerinin dinamikliği ile de bu gerçekçiliği destekler ve bir o kadar da soygunun yarattığı gerilimi arttırır.

Film bize gerek senaryo gerek oyunculuk adına pek bir şey sunmaz. Fakat filmi ilginç kılan önemli ve oldukça başarılı gerçekleştirilmiş önemli bir noktası vardır; yönetmen soygunu sadece kahraman ya da suçlu açısından değerlendirmez. Filmi soyguncular, polisler, nakit sayma merkezi çalışanları, rehineler, soygun yerinden geçen sivil insanlar hatta spesifik olarak bir otobüs şoförü bakış açısından izleriz.

Hikaye olarak değil ama teknik açıdan farklı bir deneyim izlemek için Nokas iyi bir tercih olacaktır. Öyle ki film boyunca neredeyse tüm karakterlerin soygun fikrini reddedip “tatbikat olabilir mi” sorusunu sormaları, yönetmenin Norveç insanına bir göndermesi midir yoksa tüm bu karmaşanın içine serpiştirdiği bir mizah unsuru mudur, buyurun siz karar verin. İyi seyirler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir