“Kızılgerdan” Keşke Daha Önce Okumasaydım!

Bir süredir kitaplığınızın uzak bir köşesinde ya da düpedüz gözünüzün önünde olmasına rağmen bir türlü elinizin gitmediği kitaplar olmuştur mutlaka. Zaten kaçınılmaz olarak “okunacak kitaplar rafı”, her zaman daha dolu olacaktır, rahat bırakmaz insanı! Ama özellikle klasik romanlarla ilgili bir gerçek daha var; okuduğunuzda ve hatta henüz okumaya yeni başlamışken, birkaç bölüm ilerlemişken aklınıza takılıveren o “keşke daha önce okusaymışım” serzenişi…

Jo Nesbo’nun romanlarına gerçek anlamda birer klasik olarak bakamayız belki ama, son yılların yükselen yıldızı Kuzeyli polisiyelerin “rock yıldızı” yazarı olarak, kaleme aldıklarını belki birer “modern klasik” şeklinde nitelendirmek mümkün. Geçtiğimiz günlerde Türkçede yeni bir kitabı daha yayımlandı Jo Nesbo’nun; daha doğrusu yeniden yayımlandı Kızılgerdan isimli romanı. Bu sefer, keşke daha önce okumasaymışım, dedim!

1960 Oslo doğumlu Jo Nesbo’nun çocuk kitapları da var örneğin ama ona asıl ününü getiren; merkezinde alkol problemi olan, somurtkan, huysuz dedektif Harry Hole’un yer aldığı polisiye serisi. Elliden fazla dile çevrilerek dünya çapında ün kazanan bu serinin ilk kitabı Yarasa, 1997 yılında yayımlanıyor. Cinayete kurban giden bir Norveç vatandaşının peşinden Avustralya’ya gönderilen dedektif Harry Hole’un, toplamda 10 kitaba ulaşacak macerası da böylece başlamış oluyordu. Sonrasında, zaman içinde Tayland’a ve Hong Kong’a da savrulan ama daha çok Oslo çevresinde dolanan Harry Hole’un peşinden okurlarının da “zevkle” sürüklendiği kitaplar şöyle sıralandı: Hamamböcekleri (1998), Kızılgerdan (2000), Nemesis (2002), Şeytan Yıldızı (2003), Kurtarıcı (2005), Kardan Adam (2007), Leopar (2009), Hayalet (2012) ve Polis (2013).

Harry Hole serisinin Türkçedeki macerası

Harry Hole serisinin Türkçedeki macerasına baktığımızda ise, başka birçok polisiye serinin başına gelen karmaşıklıktan onun da mustarip olduğunu görüyoruz. Türkçede Harry Hole polisiyeleri birinci kitapla değil, beşinci kitap olan Şeytan Yıldızı’yla başladı maalesef. Şeytan Yıldızı’nı, bu sefer de seride geriye dönülerek, üçüncü kitap olan Kızılgerdan izledi. 2007 ve 2010 yılında her ikisi de Koridor Yayıncılık tarafından yayımlanan bu romanları 2013 yılında ise bu sefer Doğan Kitap’tan çıkan Nemesis izledi. Diğer bir deyişle, Türkçede karşı karşıya kaldığımız sıralama 5-3-4 oldu… Birbiriyle bir şekilde bağlantılı polisiye romanlar okumak isteyenlerin asla izlemeyeceği bir taktik adeta!

İşte bu yüzden, Jo Nesbo okumaya bu yakınlarda başlamış olmayı isterdim, çünkü geçen yıllar içerisinde Doğan Kitap, Harry Hole külliyatını tamamladı. Arada kalan Kızılgerdan romanını da yakın bir zaman önce yayımlayarak, 10 kitaplık Harry Hole serisini ilk kitap Yarasa‘dan başlayarak sırayla okumak mümkün artık Türkçede…

Jo Nesbo

Kızılgerdan

çev. Can Yapalak

Doğan Kitap, 2018, 579 s.

Meraklısına not: Jo Nesbo’yu bir “rock yıldızı” olarak anmamızın sebebi, kaleme aldığı Harry Hole polisiyelerinin elliden fazla dile çevrilerek dünya çapında ün kazanması değil yalnızca; Di Derre isimli bir rock grubunun solisti olmasından da geliyor.

3 comments
  1. yazarı çok merak ediyorum özellikle kızılgerdan kitabını. acaba sadece onu okusam sorun olur mu? ya da hem koridor yayınları’ndan hem de Doğan kitaptan var hangisinden okumalıyım herhangi bir farkı var mı bilgilendirirseniz sevinirim mail de atabilirsiniz.

    1. Merhaba Hamza Bey.
      Nesbo, her ne kadar bir seri mantığıyla yazıyor olsa da, ‘aradan’ istediğiniz romanını seçip okuyabilirsiniz tabii.
      Ama bana sorarsanız, baştan başlayın. Yarasa isimli romanından… Böylelikle karakterin zaman içerisindeki gelişimini de takip edebilirsiniz.
      Doğan Kitap, geriye dönük olarak da Nesbo’nun bütün Harry Hole kitaplarını tamamladı Türkçede.

  2. Merhaba,
    Harry Hole nin ölecegine dair haber okumustum. Acaba yazar kahramani öldürdü mü?

    Tesekkurler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir