Fotoğraf: Parri Thomas

Röportaj: AURORA

Nordik Simit olarak bundan tam 4 yıl önce ilk paylaşmaya başladığındam beri AURORA‘ın her zaman çok önemli bir yeri oldu. Festivallerde sıkça karşılaştık, albümlerini başa sara sara dinledim hatta daha sadece bir iki şarkısı varken kapısının altından notlar atmışlığım bile var.. Ama şarkılarından hiç sıkılmadım. Hazır 16-17 Kasım’da Zorlu PSM’de gerçekleşecek MIX Festival için Türkiye’ye geliyorken hakkında çok fazla okuyamadığımız şeyler öğrenmek için birkaç soru sordum. AURORA’ya ilham olanlar, memleketi Bergen’deki sevdiği mekanlar ve dahası aşağıdaki minik röportajımızda!

Okurken AURORA dinlemeyi ihmal etmeyin!

Selam ?? Nasılsın? Görüşmeyeli uzun zaman oldu, en son 2 yıl önce by:Larm’da Sigrid‘in ilk konserinde karşılaşmıştık.
İyiyim teşekkürler!

İlk defa Türkiye’ye geliyorsun. Nasıl hissediyorsun? Tüm dünyadan hayranların var, daha önce evden en uzak nerede çaldın?
Her zaman bir yeri ilk defa gidiyor olmak harika bir şey. Sanırım Yeni Zelanda. Norveç’in tam tersinde.

Sence Norveç’in güzel doğası şarkılarını etkiliyor mu? Eğer etkiliyorsa nasıl? Şu şarkı için buradan ilham aldım diyebileceğin bir yer var mı?
Kesinlikle! Buradaki doğayı çok seviyorum, dokunulmamış yerler bulmak çok zor değil. Issız yerler. Ormanda saklanabilirsiniz ya da dağlarda nefes almak için alan bulabilirsiniz. Norveç’in en küçük karesi bile bana ilham oluyor. Şarkılarımda da bu ilham çokça var.

Norveççe’nin melodik olduğunu düşünen çok kişi var. Hiç Norveççe şarkı yayınlama planın var mı? Wardruna ile söylediğin Helvegen çok sevildi.
Bir gün kesinlikle ana dilimde de birkaç şarkı yayınlayacağım.

İlk albümle, son albümün nasıl birbirinden ayrılıyor?
İlk albümüm rollercoster gibiydi, hem çok enerji sarf ettim hem de bana enerji verdi. İkinci albüm için daha kararlıydım. Ne yapmak istediğimi biliyordum. İkisi de çok heyecanlıydı. İlk hikayemi yazmıştım, sıradaki ise bir adım öteye gitmekti. İkinci albüm perspektifi, düşündürdükleri, sözlerim, aranjem ile çok daha farklı. Daha fazlasını keşfediyodum ve bu harika!

Hiç bir şarkıdan ya da filmden ilham aldın mı?
Filmler, müzik, insanlar, yemek ve doğa…. her şey bana ilham olabiliyor. İnsan olmanın en iyi gözlere, kulaklara, dokunmaya, bir kalbe ve bir ruha sahip olmak. Beyne neler olduğunu düşünecek alan bırakan filmleri çok seviyorum aynı şekilde müzik için de. Özellikle film müzikleri.

Made* sanatçılarını çok seviyoruz. Yakında hiç birlikte çalışma yayınlayacağın birileri var mı?
Çoktan çalışmaya başladık bile. Gelecek seneyi bekleyin.

(*Made AURORA’nın ilk çıktığından beri birlikte çalıştığı ajansı. Sigrid, dePresno, Havsun gibi Nordik Simit’te sık sık bahsettiğimiz isimler de bu ajans ile birlikte çalışıyor.)

2018 neredeyse bitiyor. 2019 için bak bu grup gelecekte ünlü olacak şimdiden takip etmelisiniz dediğin birileri var mı?
Askjell’e göz atmalısın. Daha sonra teşekkür edebilirsin.

Tellef ve dePresno ile yaptığımız gibi seninle de bir Bergen rehberi oluşturmak isterim ama bütün sorularla sıkmak istemiyorum 🙂 En azından Bergen’de mutlaka yapılması gereken üç şeyi söyler misin?
Vintage Sisters’a kıyafet almaya gidilmeli, Hem’fe bir şarap içilmeli. Daha sonra da Fløyen’e manzara ve temiz hava için çıkılmalı.

Cevaplar için teşekkür ederim! Umarım İstanbul’da harika vakit geçirirsin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir