Fotevikens Müzesi’nde Viking Gibi Yaşayın

Vikingler gibi yaşamak… Dizilerden, filmlerden görüyor; kitaplardan, dergilerden okuyoruz. Peki, Vikinglerin ne şekilde yaşadığını deneyimlemek nasıl olurdu? İşte bu sorunun cevabı İsveç’in güneyinde yer alan Höllviken kentindeki Fotevikens Müzesi’nde bulunabilir.

Nedir bu Fotevikens Müzesi?

Fotevikens Müzesi gerek konumunun tarihi gerekse içerisinde bulundurduğu çeşitli unsurlarla Viking çağını ziyaretçilerine yaşatarak anlatan bir açık hava müzesi. Burayı tüm yıl boyunca ziyaret edip bir Viking-ortaçağ kasabası nasıl olur görmek ve deneyimlemek mümkün. Ama canlı canlı Vikingleri de görmek istiyorum derseniz Foteviken’e yaz döneminde gitmenizi öneririm. Eğer bu dönemde giderseniz dünyanın farklı yerlerinden gelen Vikinglerle tanışabilir, çeşitli aktivite ve workshoplara katılabilir, kendi etkinliklerinizi düzenleyebilir ve hatta, isterseniz burada siz de bir Viking olarak kalabilirsiniz.

İçeride neler var?

Yarımay şeklinde siperlerin çevrelediği kasabanın, kuzey ve güney yönlerinde olmak üzere iki ana kapısı mevcut, batı tarafı ise denize açılıyor. Kasaba duvarlarının hem içinde hem de dışında, çeşitli arkeolojik keşiflerde bulunmuş gerek harabelerin gerekse taş oymalarda betimlenen yapıların birebir kopyaları yer almakta. Bunların arasında bir Viking kasabasının içerebileceği hemen hemen her şey var: tahta gemi ve kayıklar, balıkçı kulübesi, tütsüleme kabini, fırın, depo, kümes, ahır, pazar yeri, ekim alanları, kanun evi, gümrük evi, Tinghöll(kasaba evi veya belediye), gözetleme kulesi, çeşitli zanaatlar için alanlar… ve hala, kasaba adım adım gelişmeye devam ediyor.

Tabi, zamanın Viking döneminde durduğunu hissettiren, bu müzede yaşayan ve çalışan kasaba sakinlerini de unutmamak lazım.



Peki, kim bu kasaba sakinleri?

Kasabanın içinde eğitimciler, arkeologlar; seramik, gümüş, demir, dokuma, marangozluk gibi zanaatlarla uğraşan insanlar ve dünyanın her bir yerinden gelen gönüllü Vikingler bulunmakta. Bu kasaba sakinlerinin yapması gereken görevler ve uyması gereken yasalar var. Bu görev ve yasalar giyilen kıyafetten, yapılacak olan günlük işlere; temizlik kurallarından toplumsal sorumluluklara kadar birçok maddeyi kapsamakta. Ama her bireyin uyması beklenen temel yasa ayrımcılık yapmamak ve herkese karşı saygılı olmak.

Viking kasabasında kalınabilinir mi?

Evet, kasabada konaklamak için seçenekler mevcut. Eğer Viking tarzı çadırınız varsa onu kasabanın içine kurabilir, orada kalabilirsiniz. Çadırınız modern tarzda ise ya da karavanda kalacaksanız, önceden müze yönetimi tarafından belirlenen, kasabanın hemen dışında bir alanda konaklamanız mümkün. Ya da, eğer şanslıysanız, uygunluk durumuna göre kasaba içerisinde yer alan Viking tarzı evlerde de kalabilirsiniz.

Konaklama seçeneklerinin hepsi ücretsiz. Yalnız kasabada konaklayan herkes tutarı 30 SEK olan sigortayı yaptırmak ve kasaba kurallarına uymak zorunda.

Burada bir Viking nasıl olunur?

Burada bir Viking olmak için Viking geçmişinizin olması gerekmiyor. Eğer hali hazırda kurulu bir Viking grubuna katılmak isterseniz, kısa bir süre içerisinde muhtemelen grubun bir parçası olarak Viking olacaksınız. Bu hususta müze, eğer Foteviken yakınlarında yaşıyorsanız SVEG(Scandinavian Viking Explorer Groups)’e katılmanızı öneriyor; eğer uzakta yaşıyorsanız da detaylı bilgi alabilmeniz için müzenin kendisiyle iletişime geçmenizi istiyor.

Foteviken’de gönüllü olmak…

Foteviken’de, özellikle Viking haftası, Viking pazarı veya Midsommer gibi dönemlerde, gönüllülere ihtiyaç duyulmakta. Bu gönüllülerin zanaatkar, hikaye anlatıcısı, araştırmacı, öğrenci, aktör gibi özelliklere/mesleklere sahip olması birer artı olarak değerlendiriliyor. Bunun dışında, gönüllülerden kasabada yaşayan her birey gibi günlük sorumlulukları yerine getirmeleri bekleniyor. Bunların arasında hayvanları besleme, ev temizleme, yemek pişirme, odun kesme gibi görevler mevcut. Amaç ise Viking-ortaçağ yaşamını tamamen günümüze yansıtmak.

Eğer gönüllü olmak isterseniz buraya tıklayarak ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Fotevikens Müzesi giriş ücretleri, etkinlik bilgileri ve daha fazlası için: fotevikensmuseum.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir