Vinjerock 2018 Nasıl Geçti? Seneye Nasıl Gideriz?

Daha önceki yazımda Vinjerock‘tan biraz bahsetmiştim. Festival boyunca sosyal medyadan da bol bol paylaşım yaptım ama bunları daha önce görmeyenler için minik bir özet ile başlayalım. Vinjerock, 12 yıldır Norveç’in en güzel milli parklarından birinde gerçekleşen müzik ve doğayı bir araya getiren bir festival. Biletlerinin satışa çıktıktan 3 dakika içinde tükenmesi ile meşhur olan bu festival sadece lokasyonu ile öne çıkmıyor. Gündüzleri doğa aktiviteleri, kurslar, atölyeler derken geceleri ise müziğe doyuyorsunuz.

Bu yazı boyunca hem festival deneyimimi hem de bana gelen sorulardan yola çıkarak merak edilenleri toparlamaya çalışacağım.

Festival, eğer Nordik mitolojisine biraz ilginiz varsa adını mutlaka duymuş olacağınız Jotunheimen dağlarında düzenleniyor. Festival alanı 1060 metre yükseklikte, kocaman bir gölün kenarında. Çevresi ise 2600 metre yüksekliğe kadar çıkan dağlarla çevrili. Norveç’te doğanın ortasında müzik festivali yapmak bu sıralar çok popüler ama müzik ve doğa sporlarını bir araya getiren bildiğim başka bir festival yok (bir de Fjellfilmfestivalen, Vinjerock’un filmlisi :). Festivale bu yıl 700’ün üzerinde gönüllü ile birlikte toplamda 4000 kişi katılmış.

Festival ve kamp alanı

Festivale Nasıl Gidilir?

Öncelikle nasıl gidilir ile başlayalım. Festival dağlarda olduğu için ulaşım zor olabilir diye düşünmüştüm ama Norveç’in büyük şehirlerinden festival alanına direkt otobüsler kalkıyor. Molalar ile birlikte yol Oslo’dan yaklaşık 5 saat sürüyor. Festival otobüsü dışında bölgesel otobüsler ile belirli bölgelere kadar gelip oradan kalkan servisleri de kullanabilirsiniz. Ayrıca Facebook gruplarında arabayla giden birilerini bulup onlara yanlayan, festivale yürüyerek gelen 😀 ya da bisiklet ile gelen kişiler de vardı. Kendi arabanız ile gelirseniz arabayı 30 dakika uzaklıktaki bir otoparka bırakmak zorundasınız. Oradan ise festival servisleri ile alana gelebilirsiniz.

Fotoğraf: Ina Solem

Bilet Nasıl Bulunur?

Yukarıda da dediğim gibi festivale bilet almak biraz zor. Biletlerin satışa çıkacağı gün ve saat önceden söyleniyor, o an geldiğinde herkes sisteme saldırıyor ama sepete ekle diyene kadar biletler tükeniyormuş 🙂 Bilet alamazsanız yine Facebook gruplarında yardım arayabilirsiniz ama işini garantiye almak isteyenler genelde festivalde gönüllülük yaparak festival bileti hakkı kazanıyor. Çok hızlı davranıp bilet almak isterseniz de bu yıl biletler 2080 Norveç Kronu yani yaklaşık 1250 liraydı.

Ana sahne

Bu yıl festivalde yaklaşık 700 gönüllü vardı. Fotoğrafçısından, bar çalışanına, çikolata dağıtıcısına tüm görevliler gönüllülük esası ile çalışıyor. Gönüllülük başvuruları festival bileti kadar erken bitmiyormuş ama yine de elinizi çabuk tutmakta fayda var. Gönüllü olmak için de birçok kişi başvurduğu için neden gönüllü olmak istediğiniz hakkında kısa bir yazı yazmanız isteniyor. Eğer kabul alırsanız 2 kere 6 saat çalışma şartı ile festivale giriş hakkı kazanıyorsunuz. Çalışırken her 6 saat için 1 öğün yemek de alabiliyorsunuz. Ayrıca festival alanında gönüllülere ayrılan priz, kahve, çay ve atıştırmalıklardan da bolca faydalanabiliyorsunuz 🙂

Kırmızılılar gönüllü 🙂 Fotoğraf: Henrik Aulie Søvik

Ben festivale basın olarak girmiştim fakat böyle bir festivalde hiç gönüllülük yapmadığım ve çok merak ettiğim için gönüllülüğü denemek istedim. Yetkili birilerine sorduğumda “aklımızda, iş çıkarsa haber veririz” dediler. Sonra beklediğim mesaj geldi, 2 vardiyada eksik varmış. Bana verilen görev çöp toplama oldu ama katılan herkes doğasever olduğu ve herkes çöplerini zaten geri dönüşüm için ayırdığı için yerde toplayacak çok çöp yoktu 🙂 Hem festivalin bir parçası olduğum, hem de daha fazla insanla tanışmama vesile olduğu için gönüllülüğü kesinlikle öneririm. Eğer seneye gelebilirsem muhtemelen yine gönüllü olmak için başvururum. Norveççe bilmediğim için sorun olabileceğini düşünmüştüm ama herkes çok iyi İngilizce bildiği için iletişim konusunda bir problemle karşılaşmadım.

Bilet alamadınız, gönüllü de olamadınız ama hala gelmek istiyorsanız gelebilirsiniz 🙂 Çadır alanına gelip, çadırınızı kurabilirsiniz. Sadece konserleri dinlemek için festival alanına giriş yapamazsınız ama yine de çok güzel bir festival deneyimi geçirebilirsiniz.

Kamp alanından sahne

Kamp Yapmak Nasıl, Başka Alternatif Var Mı?

Aman Norveç, aman kuzey diyip çadırda kalmak zor olur diye düşünüyorsanız yaz aylarında Norveç o kadar da soğuk değil 🙂 Bu yıl çok sıcak olduğu için bölgedeki bir tür bitki kurumuş, o yüzden normalde çadır alanında kamp ateşi/ kamp ocağı yakılabiliyorken bu yıl yasaklamışlar. Onun yerine göl kenarında kamp ocağı kullanabileceğiniz bir alan düzenlenmişti. Ayrıca aynı bölgede gün boyunca sıcak su servisi ve herkesin kullanması için yakılan büyük barbeküler de vardı. Ama yine de soğuğa hazırlıklı olmak lazım. Kamp için kalın bir mat (yerlerde büyük büyük taşlar var), 10 derece ya da daha soğuklar için uyku tulumu ve fener şart.

Fotoğraf: Bendik Hassel

Katılımcıların çoğu da çadırda kalıyor fakat festival alanının yanında Norveç Yürüyüş Birliği (DNT)’nin konaklama tesisi ve özel bir de otel var. Ama gerçek festival deneyimi için çadır getirmek şart. Çadır getirmek ve otelde kalmak istemiyorsanız çok sınırlı miktarda festival tarafından hazırlanan VIP çadırlar da var 🙂 Daha önce kamp deneyiminiz yoksa da çekinmeden gelip kamp yapabilirsiniz.

Çadır alanı o kadar büyük ve güzel ki festival yerine çadır alanında takılmak için gelenler bile var. Bir araya gelip kendi minik festivallerini düzenleyen, dj getiren çadırcılar bile vardı. Onlar olmasa bile çadır alanının her köşesinde başka bir parti oluyor. Çadır alanına kendi yiyecek ve içeceklerinizi getirebiliyorsunuz. Zaten yakınlarda market ya da şehir olmadığı için getirmek en doğru karar 🙂 Çadır alanının çoğu yerinden minik akarsular geçiyor. Bozulacak yiyecekler ve soğutulacak içecekler için bu akarsular buzdolabı görevi görüyor. Aynı zamanda çevredeki şelaleler de serinlemek için birebir.

Tuvaletlerin hepsi portatif ama genelde hepsi çok temiz ve gönüllüler sağ olsun tuvalet kağıdı hiç bitmiyor 🙂 Duş için ise doğal suları tercih etmiyorsanız DNT’nin duşlarını kullanabiliyorsunuz.

Kamp alanı

Festivalde Hangi Gruplar Çalıyor?

Festival katılımcıları genellikle Norveçli, biraz da komşu İsveç’ten gelenler var 🙂 O yüzden çıkan gruplar da çok lokal isimler ama Nordik Simit okuyorsanız bu isimler ile mutlaka daha önce karşılaşmışsınızdır. Örneğin bu yıl festivalde ARY, Cezinando, Fay Wildhagen, Pasha, Silja Sol, Sløtface ve Silvana Imam gibi burada bol bol paylaştığımız ya da çalma listelerine mutlaka eklediğimiz isimler vardı.

Silvana Imam

Fesitvalin favori ismi Fay Wildhagen oldu. 2015’te albüm çıkarmasına rağmen bu yıl yavaş yavaş kendini gösteren Fay’i ilk defa by:Larm’da izlemiştim. Orada çok sevmiştim ama Vinjerock’taki performansının etkisinden hala çıkamadım. Kendisi festivale 4 gün boyunca yürüyerek gelmiş 🙂 Üstüne sanki hiç yürümemiş gibi maksimum enerji ile festivalin en çok konuşulan ismi oldu. Benim paylaştıklarım arasında en çok ilgi gören isimler ise ARY ve Silvana Imam oldu. Cezinando sahneye çıkacağı zaman Vinjerock’ta bugüne kadar görülmemiş bir sıra oluştu. Festivalde bir de sürpriz bir isim vardı, o ismi de sahneye çıkana kadar öğrenemedik. Birkaç tahminim vardı, üstüne festival alanında birkaç kişiyi görmüştüm ama doğru tahmin edememişim. Sürpriz isimden önce de minik bir sıra oluştu, ben sıradayken grup sahneye çıktı. Bu şarkı çok tanıdık kimdi bu derken en sevdiğim grup Highasakite olduklarını anladım. O andan, sahne önüne gidene kadarki kısmı heyecandan hatırlamıyorum.

Fay Wildhagen

Festivalde Müzikten Başka Neler Var?

Festivalde sadece konser ve parti yok. Birçok atölye, spor aktivitesi ve yarışma da var. Aşağıda onlardan da bahsedeceğim ama Norveç yasaları sağ olsun bu aktivitelere katılmadan da özgürce doğayı keşfedebilirsiniz. “Allemannsretten” ya da “dolaşım özgürlüğü” sayesinde nerede olursanız olun doğayı istediğiniz gibi keşfedebilirsiniz. Tek şart, doğaya saygılı olmak 🙂  Çevrede tırmanabileceğiniz birçok dağ, girebileceğiniz birçok göl var ya da sadece yürüye de bilirsiniz. Ayrıca yolunuzdaki meyveleri ve çiçekleri toplama hakkınız da var. Ben çadırımı kamp alanına değil de biraz dağa taşa kurmak istiyorum derseniz onu da yapabilirsiniz. Buradaki tek şart ise çevrenizde bir ev varsa o evden 150 metre uzakta kurmanız gerekiyor.

Fotoğraf: Kristian Jøndal/ Vinjerock

Katılabilecekleriniz arasında dağ yürüyüşleri, ağaç ve çiçek safarileri, yoga atölyeleri, buzul yürüyüşü, balık tutma, rafting, SUP, kano, doğa yemekleri atölyesi, bira tadımı gibi farklı aktiviteler de var. Ayrıca bu yıl ilk defa Vinjepride adı altında Onur Yürüyüşü de düzenlendi.

Fotoğraf: Toril Sunde Apelthun/ Vinjerock

Festival doğada olduğu için giderken kim bilir ne zorluklar olacak diye çok düşünüyordum ama gerçekten en ince ayrıntısına kadar düşünülmüş bir organizasyondu. Festivalden kovulana kadar tekrar tekrar katılmak istiyorum. Festival 2019’da 18-21 Temmuz tarihleri arasında. Seneye kimler ile festival alanında buluşuyoruz? 🙂

Alt taraftan festivalin Instagram hesabını takip ederek yapılan çekilişleri ya da duyuruları da takip edebilirsiniz.

A post shared by Vinjerock (@vinjerock) on

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir