Akbank Sanat Nordik Film Günleri

Son birkaç yıldır her Haziran ayında nordik severleri İskandinav sinemasının büyülü görüntüleriyle baş başa bırakan Akbank Sanat, bu sene de oldukça zengin bir seçki ortaya çıkarmış. Program kapsamında 7-29 Haziran tarihleri arasında, İsveç Başkonsolosluğu, Norveç ve Danimarka Büyükelçilikleri’nin katkılarıyla, güncel İsveç, Norveç ve Danimarka sinemasından toplam on seçkin film izleyiciyle buluşacak. Filmler orijinal dillerinde, Türkçe altyazılı olarak gösterilecek. Not etmekte yarar var, bilet fiyatları 5 TL. Seans, bielt bilgileri gibi tüm detaylara ise Akbank Sanat üzerinden ulaşabilirsiniz.

En underbar jävla jul

Helena Bergström / İsveç, 2015

Helena Bergström’ün yönetmenliğini üstlendiği “En underbar jävla jul” adlı film, İsveçlilerin ikili ilişkilerde ne kadar toleranslı olduğunu sorguluyor. Modern aile ve ‘işleri doğru yapma’ dinamiği üzerine ders veren film, adeta sıcak bir komedi.

Den allvarsamma leken

Pernilla August / İsveç, 2016

Arvid Stjärnblom ve Lydia Stille birbirlerine delicesine aşıktır ve oldukça organik bir aşk hikayesine sahiptir. Çift, herkesin hayal edebileceği gibi saf bir aşkın hayalini kurmaktadır ancak onlar için bunu elde etmek pek kolay olmayacaktır.

Tjuvheder

Peter Grönlund / İsveç, 2015

Stockholm’ün yeraltı dünyasında aktif bir karakter olarak hayatını sürdüren Minna, sokaklarda kanun dışı maddeler satar. Evinin kirasını ödeyemeyince birkaç genç suçluyu kandırır ve paralarını alır. Bu esnada, çocuğu devlet tarafından elinden alınan Katja ile yolları kesişir. Tjuvheder, yönetmenin ‘bireyselliğin öne çıktığı ve birlikten yoksun İskandinav toplumu’ olarak irdelemeye çalıştığı toplumda geçen politik bir dram.

 

Odödliga

Andreas Öhman / Norveç, 2015

Stockholm’de bir yaz günü Isak ve Em’in yolları kesişir ve birbirlerine aşık olurlar. Aşklarının gücüne güvenerek, her şeyi geride bırakarak Kuzey İsveç’te büyüleyici bir yolculuğa çıkarlar. Spontane bir şekilde çıktıkları bu yolculuk, en sonunda bir kovalamayacaya dönüşür.

Speglingar

Sara Broos / Norveç, 2016

“Speglingar”, anne-kız ilişkisinin karmaşık ve sorunsal yanlarını ele alan şiirsel bir belgesel tadında. Yönetmen Sara Broos, ünlü bir ressam olan annesi Karin’i aralarındaki iletişimsizliği çözmek adına Letonya’ya bir tatile götürür.

 

Før snøen faller

Hisham Zaman / Norveç, 2013

İskandinavya’dan İstanbul’a uzanan bir aile draması. Siyar ailenin en yaşlı üyesidir, kız kardeşi kendi düğünden kaçınca, Siyar ailenin itibarını tekrar kazandırma ile görevlendirilir. Protagonistimiz bu uğurda kendisini İstanbul’da bulur ve Evin isimli genç bir kızla tanışır.

 

Staying Alive

Charlotte Blom / Norveç, 2015

“Staying Alive”, bir evliliğin yıkılışı ve bir aldatılma hikayesidir. Marianne ve Håkon on senedir evledir ve iki küçük çocukları vardır. Ancak Håkon’un Marianne’i aldatmasıyla yuva yıkılacaktır ve ilişkilerini bir süre askıya alacaklardır.

Lang Historie Kort

May El-Toukhy / Danimarka, 2015

“Lang Historie Kort”, 30’lu yaşlarının sonunda olan Ellen ve arkadaşlarının mükemmel ilişki arayışını merkeze alan, sekiz bölümden oluşan bir film.

De standhaftige

Lisa Ohlin / Danimarka, 2016

İki Danimarkalı’nın yolları Afganistan’da kesişir. Thomas ağır bir şekilde yaralanmıştır ve yerel rehabilitasyon merkezinde, bir yakınına refakat eden Danimarka Kraliyet Balesi’nin yükselişte olan bir dansçısı Sofie ile tanışır. Sofie, Thomas’a da sağlık problemleri konusunda yardım etmeyi teklif eder, zaman içinde ikili arasında duygusal bir bağ oluşur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir