Led Zeppelin tartışmasız rock tarihinin en etkili ve sevilen gruplarından birisi. Davulcuları John Bonham’ın ölümü akabinde grubun dağılmasının üzerinden neredeyse 40 sene geçmesine karşın şarkıları popüler kültürün bir parçası olmaya devam ediyor. Bunun güncel örneği de vizyondaki Thor: Ragnarok filminin grubun ‘’Immigrant Song’’ şarkısı ile çıkış yapması. Peki Norse mitolojisinin Marvel uyarlaması Thor serisinde neden bu şarkı kullanıldı?
Şarkı sözlerine bakıldığında hikayesinin MS 800-1000 yılları arasında Britanya’da yaşanan Viking istilalarına dayandığı düşünülüyor. Hristiyanlığın yayıldığı toprakları istila eden Viking gemileri kendi pagan inanışlarını ve kültürlerini bu topraklarda yaymaya çalışıyorlar. Şarkıda geçen ‘’batı kıyılarının’’ Britanya olduğu düşünülüyor ve şarkı sonundaki ‘’ for peace and trust can win the day despite of all your losing’’ sözü de 1066’daki Norman zaferine atfediliyor. Her şekilde Thor’un son filminde bu şekilde Viking hikayeleri ve İskandinav mitolojisi ile bezenmiş bu şarkıdan daha iyisi kullanılamazdı. Zaten Marvel da Led Zeppelin de Amerika’ya Dünya çapında çok kazandırmış iki önemli değer.
Ancak gerçek hikaye düşünülenden çok farklı. Grup Haziran 1970’de İzlanda Hükümeti tarafından Reykjavik’e konser vermesi için davet ediliyor. Konserden bir gün önce işçiler grubu protesto ediyor ve greve gidiyor. Hükümet de tepkinin büyümemesi için konseri iptal ediyor. Şehirdeki üniversite alelacele kendi salonunu konser için düzenleyip gruba ricada bulunuyor. Grup hem konser veriyor hem de öğrencilerle sohbet edip kültürlerini tanımış oluyor. Bu olaydan bir hafta sonra zaten Viking sagalarına ilgi duyan Robert Plant bu şarkıyı yazıyor ve İzlanda’ya yaptığı seyahatten ilham aldığını söylüyor. Peki bu şarkının İzlanda ile ne alakası var diye düşünülürse Reykjavik’teki Hallgrimur Kilisesi önündeki heykelden yola çıkılabilir.
Leif Eiriksson babası Kızıl Eirik gibi maceracı bir ruhla doğuyor. Babasının keşfetmiş olduğu ve hakkında sürekli hikayeler anlattığı Grönland’dan çok etkileniyor ve İzlanda’dan batıya doğru yelken açıyor. Kuzey Amerika’nın doğu kıyısında günümüz Labrador, Baffin adası ve New Foundland topraklarında karaya çıkıyor. Bu topraklar kaşifin bölgede çok yaban üzümü bulduğunu ifade etmesiyle Vinland yani şarap diyarı olarak adlandırıyor. Yıllar sonra arkeologların bölgede yaptığı kazılarda Eiriksson ve arkadaşlarının kurduğu yerleşimin kalıntılarına rastlanıyor ve Amerika kıtasını ilk keşfedenlerin aslında Vikingler olduğu anlaşılıyor. Amerika’nın 9 Ekim’de kutladığı Leif Eriksson günü de bu cesur kaşife atfediliyor.
Şarkı bu gözle bakıldığında tüm hikayeyi özetler nitelikte:
We come from the land of the ice and snow (Kar ve buz diyarından gelmekteyiz)
From the midnight sun, where the hot springs flow (Gece yarısı güneşinden, sıcak kaynaklardan)
The hammer of the gods (Tanrıların çekici)
W’ell drive our ships to new lands (Sürecek gemilerimizi yeni topraklara)
To fight the horde, and sing and cry (Güruh ile savaşmaya, şarkı söylemeye ve naralar atmaya)
Valhalla, I am coming! (Valhalla, ben geliyorum)
On we sweep with threshing oar (Harman küreğiyle silip süpürürüz)
Our only goal will be the western shore (Tek amacımız batı kıyısı olacak)
We come from the land of the ice and snow
From the midnight sun where the hot springs flow
How soft your fields so green (Nasıl yumuşak yemyeşil tarlalarınız)
Can whisper tales of gore (Vahşetin öykülerini fısıldayabilirler)
Of how we calmed the tides of war (Savaşın gelgitlerini nasıl sakinleştirdiğimizi)
We are your overlords (Bizler sizlerin derebeyleriyiz)
On we sweep with threshing oar
Our only goal will be the western shore
So now you’d better stop and rebuild all your ruins (Dursanız ve bütün harabelerinizi yeniden inşa etseniz iyi edersiniz)
For peace and trust can win the day despite of all your losing (Çünkü huzur ve güven kazanabilir günü, tüm kayıplarınıza rağmen).
1 comment
Harika bir konu olmu elinize salk 🙂