Snøhetta’dan Avrupa’nın İlk Su Altı Restoranı

Norveçli mimarlık firması Snøhetta, dalgaların altında akşam yemeği yeme hissini vermek için kısmen denizin içine batacak bir su altı restoranı inşa etmeyi planladığını açıkladı.

Oslo ve New York merkezli firma tarafından “Avrupa’nın ilk su altı restoranı” olarak tanımlanan bina, Güney Norveç’te kıyı şeridinde görünen şeklinin yarısı ile su altı batmış diğer yarısı olan engebeli şekliyle estetik beton bir kutu görüntüsü oluşturacak. Binanın birincil kullanım amacı 100 kişi kapasiteli bir restoran olsa da ikincil kullanım biçimleri arasında deniz araştırma merkezi ve yapay midye resifi olması yer alıyor.



Ziyaretçileri içeriye ilk girdikleri andan itibaren deniz yaşamını birebir gözlemleyebilecekleri büyük pencerelerle baş başa kalacak. Snøhetta projeyi şu şekilde açıklıyor: “Bir akvaryumdan daha fazlası olan bu yapı, deniz yüzeyinin bir parçası haline gelecek ve suyun yüzeyinin beş metre altında doğrudan deniz yatağında kalacak.”

‘Under’ olarak adlandırılacak olan yapıdaki restoran kısmı deniz yosunları ve zorlu denizlerden ilham alınarak derin mavi ve yeşil renklere boyanacak. Restoranın içerisinde ayrıca kabuklar, kayalar ve kumlara ithafen daha hafif tonlar içeren bir şampanya barı da olacak.



Ünlü mimarlar Craig Dykers ve Kjetil Trædal Thorsen liderliğindeki Snøhetta, Norveç’in en ünlü yapılarından biri olan Oslo Opera Binası’nın yanı sıra Lofoten takımadaları için bir otel ve yaz kampı için kayıkhane gibi bir dizi su kenarında bulunan binalar tasarladı. Yine de dünyada eşi benzerine çok az rastlanan zorlu su altı mimarisi onlar için de bir ilk olacak.


Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir