Dağılmasından 9 Yıl Sonra: Madrugada

Hayranlarının bir kısmı da dahil olmak üzere; bu grupla bir şekilde tanışmış ya da onu dinlemiş birçok kişi, “Madrugada” ‘nın İspanyolca bir kelime olduğunu ve anlamının da “alacakaranlık ile şafak arasındaki mavi saatler” olduğunu bilmiyordur sanırım. İşte Norveç kökenli bu grubu bu kadar derin kılan ve geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan da -şarkı sözleri ve müziğinin güzelliği dışında- bu etkileyiciliği diye düşünüyorum. Müziğinde blues dokunuşları taşıyan bu alternatif rock grubu, etkileyici şarkı sözleri sayesinde şöhret basamaklarını hızla tırmandı ve ülkelerinin sınırlarını aşmayı başardı.

90’ların ilk yıllarında temelleri atılan grup, yıllar içinde yaşadığı üye değişimleri ve Oslo’ya taşınmalarının ardından nihayet 1998’de ilk kontratını yaptı ve ilk albümünü de 1999 yılında çıkarttı. 2007 yılında gitarist Robert Burås’ın ani ölümüne kadar da gerçekten çok parlak günler geçirdi. Sivert Høyem (vokal) ve Frode Jacobsen (bas gitar), Burås’ın ölümünden 6 ay sonra, üzerinde çalışmakta oldukları albümü tamamladı, son kez turneye çıktı ve 2008 yılının son aylarında grup son kez birlikte sahne alarak bu güzel hikayeye bir nokta koydu.

Şimdi Neredeler?

Grup dağıldıktan sonra Sivert Høyem solo kariyerine döndü. Çıkardığı tüm albümler Norveç listelerinde 1 numara oldu. Özlenilen sesi solo kariyerine devam ederken dinlemek hayli güzel olsa da, Høyem’in uluslar arası çapta Madrugada kadar başarı yakaladığını söyleyemeyiz. Frode Jacobsen ise Robert Burås’ın kurucusu olduğu bir diğer gruba, My Midnight Creeps’e katıldı. Kısa sürede dağılan grup, 2011 yılında kalan üyelerin girişimiyle yeni albüm çalışmalarına başladı. Kitchie Kitchie Ki Me O adını alan grup 2015 yılında “Are You Land or Water?” adlı bir albüm çıkardı.

“10 sene önce kaybettiğimiz Robert Burås şu an hayatta olsa, Madrugada insanda güzel izler bırakan kaç şarkı daha yazar, kaç albüm daha çıkarırdı acaba?” diye düşünmüyor değil insan. Ünlü şarkısı “What’s on your mind” ‘ta da dendiği gibi, “Neden bu şekilde olmak zorundaydı?”
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir