Adams æbler (Anders Thomas Jensen, DK/DE, 2005)

Film Önerisi: Adams Æbler

Danimarkalı yönetmen Anders Thomas Jensen‘in 2005 yapımı filmi Adams æbler, dini inançların sorgulandığı bir kara mizah. Türkçe karşılığı Adem’in Elmaları ile elma ağacı metaforunun tüm film boyunca Jensen usulü absürdizm ile işlendiği film, aynı zamanda Danimarka’nın Oscar’a aday gösterdiği film olmuş.

Hapisten yeni çıkan neo-nazi Adam’ın Ivan’ın vaaz verdiği kilisede toplum hizmetine tabii tutulması ile başlayan öykü, birbirinden çok farklı sosyal sınıfları temsil eden karakterler ile renkleniyor. Tabuları mizah ile yıkan Jensen, yine bilimi ve dini aynı mesafeden eleştirmeyi başarmış. Yönetmenin vazgeçemediği oyuncu kadrosu, burada da iş başında. Neo-nazi Adam rolünde Ulrich Thomsen ve papaz Ivan rolünde Mads Mikkelsen karşımıza çıkıyor. Yönetmenin diğer filmlerinden aşina olduğumuz Nicolas Bro, Ole Thestrup ve Nikolaj Lie Kaas da oyuncu kadrosunda yerini alıyor. Senaryoları ile tanınan Jensen’nin yönetmen koltuğundaki yolculuğu Adams æbler ile kendini gösteriyor.

20110616-195952-718270_0

Filmi dini bir bakış açısı ile şeytan mı yoksa tanrı mı bizi sınar diye okumak mümkün. Fakat alt metinde, tüm bu metafiziksel evren Ivan’ın beynindeki tümörün sanrıları olarak gerçekleşiyor. Film boyunca Adam’ın duvarında sallanan ve yere düşen Hitler portresinin de tanık olduğu üzere, Adam kilisede tanıştığı bu insanlarla bir dönüşüm sürecine giriyor. Adam’ın gelişi de diğer tüm karakterlerin hayatını ciddi bir biçimde değiştiriyor. Ivan’ın benimsediği “baba” rolü ve bu rolden vazgeçişi, filmed bir dönüm noktası oluşturuyor. Ivan ile İsa arasında çizilen benzerlikler mucizelerle derinlik kazanıyor. Tüm bu metaforlar arasındaki elmalı turta ise filmin kara mizah unsurlarıyla dolu dokusuna duygu yüklü bir katman sağlıyor.

Yazar: Begüm Bektöre

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir