Mænd og høns (Anders Thomas Jensen, DK, 2015)

Danimarka usulü kara mizah “Mænd & Høns”

Yaklaşık on yıllık bir aradan sonra Mænd & Høns, Türkçe adıyla İnsanlar ve Tavuklar, ile geri dönen Danimarkalı yönetmen Anders Thomas Jensen, grotesk ve kara mizahın doruklara eriştiği 104 dakika ile izleyici karşısına çıkıyor. David Dencik, Mads Mikkelsen, Nicolas Bro, Nikolaj Lie Kaas ve Søren Malling‘in üvey kardeşleri canlandırdıkları film, beş kardeşin babalarıyla ve kendileriyle yüzleşmelerini ekrana taşıyor. Özellikle Mads Mikkelsen‘in oyunculuğu ile takdirleri topladığı film, Cinema Scandinavia tarafından 2015’in en iyi filmi olarak gösterilmişti.
0-2

De Grønne Slagtere ve Adams æbler ile kara mizah türünün çarpıcı örneklerini bizlere sunan Anders Thomas Jensen, Mænd & Høns‘da da izleyiciyi hiç beklenmedik şekillerde şaşırtmayı başarıyor. Evelio Thanatos ve oğullarının dramını bilimin ve dinin köşe taşlarını eleştiren zekice diyaloglarla işleyen hikayeyi izlerken gülmemek elde değil. Freud’un insan doğasını oluşturan iki içgüdüden biri diyerek adlandırdığı ölüm içgüdüsü yani “Thanatos” Evelio’nun oğullarına bahşedilmiş bir lanet ve aynı zamanda bir ödül olarak karşımıza çıkıyor. Mænd & Høns‘a da ev sahipliği yapan Berlin yakınlarındaki Beelitz’deki sanatoryum, I. Dünya Savaşı’nda Adolf Hitler’in tedavi görmüş ve II. Dünya Savaşı’ndan 1994’e kadar ise Sovyet Ordusuna askeri hastane olarak hizmet vermiş. 1994’ten sonra Piyanist’in de çekimlerinin yapıldığı sanatoryum, sıkça tercih edilen bir set olmuş.
 0-3
Mizaçları birbirinden son derece farklı olan Gabriel (David Dencik) ve Elias(Mads Mikkelsen) babalarının ölümünün ardından kendilerine bıraktığı kaseti izlerken biyolojik babalarının Evelio Thanatos adında Ork adasında yaşayan bir bilim adamı olduğunu öğrenirler. Babalarıyla tanışmak ve annelerinin kim olduğunu öğrenmek üzere adaya doğru yola çıkan iki kardeş, köklerini aradıkları bu yolculuk sonucunda diğer kardeşleri ve ada halkı ile tanışır. Babalarının bilimsel çalışmalarına engel olmamaları için sıkı bir denetim altında büyüyen bu üç kardeşin yaşam tarzları ve sosyal ilişkileri epey farklıdır. Tavuklarla dolu bir evde yaşayan yeni kardeşleriyle tanışmaları ve babalarının yürüttüğü gizli çalışmaları öğrenmeleri Gabriel ve Elias’ın hayatlarını tümüyle değiştirir.

 Yazar: Begüm Bektöre

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir