İzlandik Bir Efsane: Sigur Rós

İzlanda’da, 1994 senesi yazında; Jón Þór BirgissonGeorg Hólm ve Orri Páll Dýrason‘un bir araya gelmesiyle Sigur Rós‘un temelleri atıldı. Grup ismini ise Jónsi‘nin o gün doğan kız kardeşi Sigurrós‘dan aldı. O günden beri de bizi hayal kurmaya yönelten, sakin, dreamlandic parçalar yapıyorlar. İzlanda’nın doğasından etkilenen Sigur Rós’un müzik videolarında, parçalarında bu etkiyi kolayca hissedebiliyoruz. Hatta Sigur Rós, 2006’da çektikleri ‘Heima’ adlı belgeselde İzlanda’yı baştan sona turlayarak büyüleyici konserler verdiler. İzlanda diyince aklımıza gelen ‘buzdağı’, ‘kükürt’, ‘obsidyen’ gibi kelimeler Sigur Rós parçalarıyla beynimizde daha da anlamlaşıyor. Çünkü grubun ‘Isjakí’, ‘Brennisteinn’ ve ‘Hrafntinna’ parçaları da İzlanda’nın doğasıyla ilgili.

1998’de yayınlanan ‘Ágætis byrjun’ albümü ile ismini büyük kitlelere duyuran Sigur Rós uzun zamandır aramızda. Björk‘ten sonra İzlanda’nın ikinci temsilcisi gibi olan bu grup, film ve dizi endüstrisine de birçok güzel şarkı da armağan etmiş. Özellikle Games of Thrones için ‘The Rains of Castamere’i yorumlayan Sigur Rós, bu parçadan sonra İzlanda müziğini tanımayan kişilerce de sevildi. The Simpsons, 24, Vanilla Sky gibi dizilerde de Sigur Rós parçaları kullanıldı. Ayrıca Jónsi‘nin gitarını yayla çalması grubu daha da enteresan kılıyor.

Son iki albümü ‘Valtari’ ve ‘Kveikur’ ile daha da ihtişamlı performanslar sergileyen grup, 11 Haziran Cumartesi günü Mercedes anasponsorluğunda Zorlu Performans Sanatları Merkezi‘nde olacak. Bugüne kadar yayınladıkları en iyi parçaları çalacakları bu turnede, İzlandik bir efsaneye imza atacakları kesin.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir