Wintergatan’dan Marble Machine

İsveçli müzik grubu Wintergatan’ın sıra dışı tasarımı olan Marble Machine, 2000 adet misket ile müzik yapıyor. Bilyelerin belirli bir rotasyonla  çeşitli müzik aletleriyle tamsı sağlanarak gerçekleştirilen müzik, İsveççe’de Samanyolu galaksisi anlamına gelen Wintergatan ismini, grubun layıkıyla taşıdığını gösteriyor.

Bir çark kolunu çevirmek, aleti çalıştırmaya yetiyor. Misketler bir manivela yardımıyla makinenin en üst tarafında dizilmeye başlıyor.

558768087_1280x720

İçeride dönen başka bir çarkta da müzik kutusundaki notaların dönüşe bağlı seslenmesi sistemin aynısı yer alıyor. Tabi tahmin edileceği üzere çok daha büyük ve kolayca değiştirilerek farklı müzikler yapmaya elverişli bir düzenek.

big_1456922804_image

Her şey bu nota ikonlarının misketleri tutan parçalara temas etmesiyle başlıyor ve misketler her temasta birer birer serbest düşüşe geçiyor.

big_1456950451_image

 

Vibrafon, gitar, kick drum ve zil ile harika bir müzik ortaya çıkıyor. Wintergatan bu tasarımla yeni bir müzik aleti çıkarmış sayılır mı bilemeyiz. Yapımı 14 ay süren ve ilk kayıdını 1 Mart 2016’da yapan Marble Machine takdire layık bir fikir.

47_main_image_20151015124032_
Marble Machine ve Martin Molin

Wintergatan neredeyse her parçasında müzik kutusunu bir enstrüman olarak kompozisyona dahil ediyordu. Ama müzik kutusunun devasa boyutlara taşıma gerçekten olağan üstü bir yaratıyı ortaya çıkarmış. Yaratı demek abartı olmaz çünkü tamamı el yapımı ve ahşaptan olan bu makine için grubun üyesi Martin Molin şöyle diyor: “Dr. Frankestein’ın yarattığı canavarın parmaklarının ilk hareketini gördüğünde neler hissetmiş olabileceğini, o anki  duygularını anladım.”


Ortaya çıkan müzik ise tek kelimeyle, büyüleyici:

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir