Kazıda bulunan altın küpe ve üstündeki ipek kalıntıları

Viking Hazinesinde Bizans İzleri!

İzleri eski İstanbul’a –Konstantinopolis’e– dayanan bu altın ve inci işlemeli, üstü ipek kumaş kalıntılarıyla kaplı güzel küpe, İskoçya’nın Viking çağına ev sahipliği yapmış  bölgelerinden  Galloway’de bir kazı alanındaki gömülü hazineden çıkarıldı.  Ayasofya’daki Viking rünlerinden ve sonrasında yürütülen buna benzer kazı çalışmalarından sonra Vikinglerin İstanbul’a olan yolculuklarını daha da kesinleştiren bu arkeolojik bulgular hepimizi heyecanlandırdı. Küpenin üstündeki ipek kumaş kalıntısının da Bizans İmparatorluğuna ait olduğu açıklanmış durumda.

Geçtiğimiz ay BBC Scotland’a konu olan kazıdan çıkarılan parçalar milattan sonra 9. ve 10. yüzyıla dayanıyor -ki bu tarihler de Viking çağının ve etkisinin en yoğun olduğu zamanlar. Hazine Bizans İmparatorluğunun yanı sıra Anglo-Saxon ve Keltlerden de parçalar içeriyor. Broşlar, küpeler, çömlekler ve süs eşyaları, dikkatlice kumaşa sarılmış altın ve mücevherler en çok bulunanlar arasında. Bundan neredeyse 1000 sene öncesine ait olan bu parçalar  2014 senesinde metal detektörüyle arama yapan Derek McLennan tarafından keşfedilmiş fakat elimizdeki fotoğraflar konservatörler tarafından daha geçen ay yayınlandığı ve bulgular henüz müzede sergilenmediği için sadece fotoğraflar aracılığıyla erişim mümkün.

Celtic Brooche
Keltlere ait İrlanda kökenli bir broş

Gömü Hazine Ünitesi üyesi Stuart Campbell, eşyalar üzerinde daha yapılması gereken birçok inceleme ve çalışma olduğunu belirterek  “Gömüde bulunan materyalin karmaşıklığı cevaptan çok yeni sorular üretiyor ve her iyi arkeolojik çalışma gibi bu bulgular da bize anlaşılır ve kolay cevaplar vermiyor.” dedi.

Historic Environment Scotland üyesi Richard Welander ise şunları söyledi: “Bu çarpıcı objeler yüzyıllar önce Vikinglerin kafasında neler döndüğüyle ilgili bize benzersiz bir bakış açısı sağlıyor. Bize o zamanın anlayışını, krallıklar arasındaki rekabeti açığa çıkarıyorlar ve hatta bazı objeler  bu devrin altında yatan ve Vikinglerin hiç tanınmayan mizah anlayışını ele veriyor!

Muhafaza edilen içerikler şu an QLTR adına hazinenin değerini biçmekle sorumlu olan Gömü Hazine Ünitesinin elinde, sonra ise İskoçyadaki müzelere tahsil edilecek. Dumfries ve Galloway’deki konsey bu yeni arkeolojik bulgulara Kirkcudbright’ta kalıcı bir ev sağlamak için bir teklif üzerinde çalışıyorlar. Ancak, bunun yapılabilmesi için neredeyse bir milyon euro’ya ihtiyaç olduğu tahmin ediliyor.

Celtic remain
Kelt işlemeli desenlere sahip başka bir süs eşyası
1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir