Keşif: Hedningarna

İskandinavya’dan gevrek!

İskandinavya’dan pagan!

Bayanlar, baylar! Bu kadar coşkulu olmamızın sebebi, size bu yazıyı yazarken çok ama çok özel bir grubu dinliyor olmamız. İşte karşınızda Hedningarna! Tahmin edin seçtikleri bu isim ne anlama geliyor, hemen sizi yormadan söyleyelim. İsveççe “Pagan” kelimesinin çoğul hali yani “Paganlar”.

Aslen İsveççe müzik yapan Hedningarna, Fin sanatçılarla işbirliği kararı aldığında bize Fince şarkılar da bırakmış. Tarzları için konuşacak olursak rahatlıkla folk müzik diyebiliriz, hatta folk ögesini rock ve elektronik müzik bileşenleriyle birlikte de gayet güzel sunuyorlar.  Eski Nordik kültüre olan özlemlerini ve bu kültüre dönüş isteklerini bize şarkılarla göstermek istemişler. Nordik İskandinav kültürünün yanı sıra Hedningarna, müzikal açıdan Sami kültüründen de izler taşıyor. Yeni sesler keşfetmek için yeni enstrümanlar icat ettikleri de bu Nordik paganlar hakkında bildiklerimiz arasında.

1987’den günümüze aktif bir grup fakat her oluşum gibi Hedningarna da türlü değişimler geçirmiş.  1992’de Fin sanatçılar Sanna Kurki- Suonio ve Tellu Paulasto ile tanıştılar ve o sene “Kaksi!” (Fince: iki) adında bir albüm çıkardılar. Bunun ardından 1993’te Swedish Grammis’te Yılın En İyi Folk Albümü ödülüne layık görüldüler ki Swedish Grammis , İsveç için Grammy ödüllerine eş değer bir şey.  Hedningarna hakkında üzücü bir şey varsa o da vokallerin 2003’te gruptan ayrılması ve grubun kariyerine enstrümantal olarak devam etmek zorunda kalması.

The Witcher oynayanlar varsa onlar için de minik, şirin bir sürprizimiz var! Evet, Hedningarna’nın Vargtimmen’i The Witcher 2 fragmanında kullanıldı, tabi remix versiyonu.  Vargtimmen “Träalbümünden bir parça, ki bize kalırsa Trä  –Kaksi! her ne kadar çok satmış olsa da- Hedningarna’nın çiğ pagan ruhunu en iyi görebildiğimiz zirvedeki albümlerinden biri.

Hedningarna’yı tanıyın! Sizin için Trädan en paganik şarkıyı seçtik.

 

1 comment
  1. İngilizce tarama yaparken nordik simit yazıyla “Acaba Norveççe’de grubun anlamı bu muymuş diyerek saçmaya saçmalaya tıklamam sonucu bu güzel blogla karşılaşmama vesile olan grup 🙂 Blog’un tasarımına bayılarak okudum yazıyı ve kaynak belirterek yazmanız da ayrı hoşuma gitti. Kendi adıma teşekkür ederim!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir