Keşif: Kaizers Orchestra

Çoğuna göre Norveç’ten çıkan en iyi “live band” Kaizers Orchestra, Kuzey Avrupa dışında çok tanınmayan ancak tanındıkları her yerde çok sevilen altı parçalık bir grup. Kendi deyimleriyle Kaizerrock türünde müzik yapan Kaizers Orchestra, kullandıkları olağan dışı enstrümanlar ve yazdıkları sıra dışı “öyküler” sayesinde Norveç kültüründe kendilerine önemli bir yer edindi.

2013 yılında süresi belli olmayan ama kesinlikle bir-iki yıldan daha uzun sürecek olan bir ara vermiş olan grup, Janove “The Jackall” Kaizer, Geir “Hellraizer” Kaizer, Terje “Killmaster” Kaizer, Helge “Omen” Kaizer, Rune “Mink” Kaizer ve Øyvind “Thunder” Kaizer adlı üyeleri ve bu üyelerin çaldığı, birkaç gitar, birkaç davul, çöp kovaları, petrol varilleri, bir kilise orgu, piyano, bir kontrbas ve birkaç araba jantı ile sahnede eşsiz bir performanslar sergiledi.

1929385_75142558163_5959087_nGrubun en büyük ilham kaynakları, facebook sayfalarında belirttikleri şekilde: “Tom Waits, Walt Disney, Circus Arnardo, WW2, Beck, Christopher Walken, Dr. Dre, Diego Maradona, Hankatt, The Beatles, More Cowbell, The Rivers Of Babylons and three more.”. Grubun solisti ve söz yazarı The Jackal, müziksel anlamda en çok Tom Waits’ten etkilendiğini söyler. Ancak şarkı sözleri ve yarattığı ilk evrenler büyük bir Emir Kusturica etkisi altındadır. Sırp yönetmen Kusturica’nın “Underground” isimli filmi, özellikle Ompa Til Du Dør ile yaratılan ilk Kaizers evreninin  temelini oluşturmuştur.

Batı Norveç’te küçük bir şehir olan Bryne’de doğup büyüdükleri için, grubun kurucuları Janove ve Geir, Jæren şivesiyle konuşur ve şarkılarını bu şive ile yazıp söyledi. “Biz İngilizce konuşanların şarkılarıyla büyüdük. Şimdi sıra onlarda, biraz da onlar Norveççe şarkılar dinlesin.” Diyerek yola çıkan solist Janove, 2004 yılında çıkardığı solo albüm “Francis’ Lonely Nights” hariç, bütün albümlerinde kendi dilini kullandı. Anadili Norveççe olanlara bile bazen anlaması güç gelen bu şive, grubun eşsizliğini artıran başka bir özellik olarak görüldü.

Norveçli olmaktan büyük memnuniyet duyan bu grubun en farklı yönlerinden birisi de şarkılarında bahsi geçen, Norveçli olmaktan çok uzak konulardır. Sözleri mafya, savaş, acı-tatlı aşk, alkol ve şapkalar gibi basit konular üzerine olmasına rağmen yer yer anlaşılmaz sesler içerir. Büyük bir festival turuyla taçlandırdıkları son albümleri “Violeta Violeta Üçlemesi”ne kadar bahsedilen konular ve yarattıkları karakterler olan Mr. Kaizer, Constanze, Sonny gibi isimlere sadık kalmışlardır.

Violeta Violeta Üçlemesi, 2011-2013 yıllarında (vol I, vol II, vol III olmak üzere ayrı ayrı) yayımlanmıştır; grup üyelerinin en çok gururlandığı, kendilerini gelebilecekleri en yüksek noktada gördükleri çalışmadır. Bu üçlemede tümüyle yeni bir evren ve karakterler yaratmışlardır. Evindeki piyano başında, iki haftada 20 şarkı yapan Janove, diğerleriyle birlikte bu sayıyı 30!a çıkarmış ve birbirinin devamı olan üç farklı albüm ile Violeta, Beatrice ve Kenneth’in öyküsünü anlatmıştır. Olası günlük olaylar ile metafizik ve fantastik ögeleri birleştiren, zaman zaman Şeytan’ın ta kendisine rol veren bu çalışma büyük beğeni kazanmış, Kaizers Orchestra’yı yaşayan bir efsane haline getirmiştir.

2013 yılında, üçüncü Violeta albümünün yayımlanmasıyla uzunca bir süre tatile çıkmak istediklerini duyuran grup, verdikleri arayı henüz bitirmedi. Altı üye beş farklı şehirde, değişik iş alanlarında çalışmakta ve hayatlarını Kaizers Orchestra olmayarak geçirmekte. Janove, 2015 Spelleman Ödül Töreni’nde yeni şarkısıyla müzik dünyasına geri döndüğünü gösterdi ve grubun uzun bir süre, belki de hiçbir zaman, tekrar bir araya gelmeyeceğini söyledi. Janove adıyla kendisine solo kariyer oluşturan Mr. Kaizer dışında, gitarist Terje, uzun süreli yan projesi olan Skambankt ile, bassist Øyvind, Clorofrom ile müzik kariyerlerine devam ediyor.

1 comment
Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir