İzlandalılar Sümer Dinine Geçiyor

Kuzey Avrupalılar genel olarak Lutheryan mezhebine mensup. İzlanda nüfusunun dörtte üçü de İzlanda’nın Evanjelik Lutheran Kilisesi‘ne üye. İzlanda’da her yıl herkesten yaklaşık 80 Amerikan doları toplanır. Bu toplanan vergi, ülkedeki din kurumlarına dağıtılır. Ülkede din vergisinden yararlanan tam 40 kurum var. Bu vergiden kaçma gibi bir ihtimal de yok çünkü herkes dinini resmi kurumlara kayıt ettirmek zorunda. Din vergisini ödemek istemeyen İzlandalılar ise 2013 yılında protestolara başlamıştı. Bunun üzerine Zuizm hareketini dini kurum olarak kayıt ettirmişlerdi.

Yapılan anketlere göre nüfusun %55‘i bu verginin kaldırılmasından yana. Ancak Zuizm hareketi yine de yeterli ilgiyi göremedi. Bunun üzerine kendilerine üye olanların ödedikleri din vergilerinin, üyelerine geri ödeneceği duyuruldu. Son iki haftada üç binden fazla İzlandalı Zuizm hareketine katıldı. Bu protestolara karşı vergi idaresi ise üyelere geri ödeme yapılması durumunda gelir vergisinden kesileceğini açıkladı.

Halkın çoğunluğu kiliseye kayıtlı olsa da, diğer Nordikler’de olduğu gibi İzlanda’da da din insanların hayatları içerisinde çok fazla yer almıyor. Daha önce de İzlanda’da Viking tapınağı inşa edilmeye başlanmıştı.

Ayrıca İzlanda’da şimdiden nüfusun %1’i Zuizm’e geçti bile. Bir ülkenin halkının %1’inin din değiştirmesini Türkiye’ye uyarlayarak düşünürsek yakşalık 750000 kişinin din değiştirmesi anlamına geliyor.

Din vergisi sadece İzlanda’da var olan bir vergi değil. Örneğin, Norveç’te toplanan din vergisi bunların arasında en yüksek orana sahip olanlardan birisi. Fakat toplanan tüm vergi direkt olarak üniversitelere bağışlanıyor ve tüm dünyadan öğrencilere ücretsiz eğitim olarak geri dönüyor. Ayrıca Norveç topladığı diğer vergileri de harcamak yerine, belirledikleri iş/ kültür alanlarına yatırım yapmayı tercih ediyor.

Budir_Church_Iceland

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir