Sigur Rós: Heima

Uzun bir aradan sonra Avrupa turnesine çıkacaklarının ve yeni şarkılar çalacaklarının haberini yayınlayan Sigur Rós, 2007 yılında İzlanda’nın muhteşem doğasında verdikleri konserleri kayıt altına alarak bir belgesel yayınlamışlardı. Heima.Evde” anlamına gelen bu sözcük, belgeselin amacını birebir tanımlıyor. Hızlı bir yükseliş yaşayan ve dünya çapında tanınan grup bunun getirdiği popülaritenin kendilerine zarar verdiklerini düşünüp Ev’e yani İzlanda’ya dönerek haberleri duyurulmamış konserler veriyorlar. Biz de doğa ve müziğin büyüsüne kapılıp, hipnoz bir halde izliyoruz bu belgeseli.

Yönetmen koltuğunda Dean DeBlois’in oturduğu, doğa ve konser görüntülerinin haricinde grup üyelerinden Jón Birgisson, Georg Hólm ve Orri Páll Dýrason’ın konuşmalarının bulunduğu kurgu açısından kusursuz olan bu yapım, içinde ilginç hikayeleri de barındırıyor. Yaptıkları müziğe doğanın nasıl yardımcı olduğu, yarattığı akustik havanın etkisi, taşlarla kromatik marimba yapımı gibi bir çok doğasal olayları bizlere sunuyor.

64270_original

Ayrıca alüminyum çıkarmak uğruna Kárahnjúkar’daki baraja dokunulmasına karşı Snæfell‘deki protesto kampına katılan Jonsí, İzlanda’nın doğasını yeteri kadar koruyamadıklarını ve İzlanda’nın bir para kaynağı olarak görülmesinden dolayı rahatsızlıklarını da belli ediyor ve bunun için Kárahnjúkar’da da bir konser veriyorlar.

Konser yerleri ve o an çalan şarkıların listesi ise burada;

Ólafsvík – Glósóli

Isafjördur – Sé Lest

Selárdalur – Heysátan

Öxnadalur – Olsen Olsen

Djúpavík –  Gitardjamm

Kárahnjúkar – Vaka

Seyoisfjörour – Starálfur

Ásbyrgi – Hoppípolla

Reykjavík – Popplagi?

Büyüsünden kurtulamayacağınız müziğiyle, renk ve gölgelerin uyumuyla görsel şölen yaşayacağınız Heima belgeselinin trailerını buradan izleyebilirsiniz;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir