Ondskan

İsveçli yönetmen Mikael Håfström‘ün yönettiği Ondskan yazar Jan Guillou’nun aynı adlı otobiyografik romanından uyarlanan bir film. Ondskan, 2004 yılında Oscar’a ‘En İyi Yabancı Film’ dalında aday da olmuştur.

Film yöneten-yönetilen ilişkisini, hiyeraşiyi o kadar başarılı bir şekilde anlatıyor ki film boyunca bir sürü örnekle karşılabiliriz. Erik Ponti sorunlu, sinirli ve belayı kendine çeken bir lise öğrencisidir. Sorunlu bir okul hayatına sahip olan Erik aynı zamanda evde de sürekli üvey babasıyla kavga etmektedir. Babası tarafından sürekli aşağılanmakta ve ondan dayak da yemektedir. Erik’in annesi ise bu duruma pek karşı koyamaz ve Erik’i yatılı okula yollamak zorunda kalırlar. Erik de bir yandan sevinir evden ayrıldığı için fakat Erik’in başı tabii ki beladan kurtulmaz.

Erik okulda baskıcı öğretmenlerle karşılaşır. Ayrıca manipülatif bir zorba olan Otto ile de uğraşmak zorunda kalır. Erik de herkese ağzının payını vermek ister. Otto ile sürekli çatışırlar ve olaylar yavaşça daha da büyür. Erik’in yanında olan tek kişi ise oda arkadaşı Pierre‘dir. Zamanla okulda sessiz kalanlar da artık Erik’i destekler. Çünkü Erik ezilenleri temsil eder. Bir şekilde 1968 yapımı ‘If….’ adlı filmle benzerlikler taşıyan Ondskan kesinlikle izlenilmesi gereken İskandinav filmlerinden biri.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir