Kuzey Işıkları
Kuzey Işıkları

Nordik İkonlar: Aurora Borealis

Aurora Borealis, gökyüzünün dans edişi veya bir başka deyişle kuzey ışıkları… Hepimizin tüylerini diken diken eden bu fenomen herkesin hayallerini düşlüyor.

Latince’de ‘aurora’ kelimesi gündoğumu anlamına gelirken Roma mitolojisinde Şafak Tanrıçası Aurora ile de bağlantılıdır. ‘Boreas’ ise Yunanca‘da kuzey rüzgarına verilen isimdir. Kısaca Aurora Borealis,  Kutup bölgerinde gökyüzünde görülen, yeryüzünün manyetik alanı ile Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır.

Northern Lights

Işıklar genellikle yeşil olmak üzere birçok renkten oluşmaktadır. Pembe, kırmızı, mavi gibi. Işıkların rengi ise atmosferdeki oksijen ve nitrojen emisyonlarına göre değişir. Mesela oksijen emisyonları fazla ise yeşil veya kahverengimsi kırmızı gibi renkler görülür. Nitrojen emisyonları fazla olduğunda mavi ve kırmızı görülür. Kuzey ışıklarını en iyi yakalayabileceğimiz dönem ise Mart ve Eylül ekinoksları. Bu deneyimi yaşayanlar, başka hiçbir ışık kaynağı olmadan kitap okuyabileceğimizi bile söylüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir