Röportaj: Wardruna

– CNBCE’de yayınlanan meşhur Vikings dizisinin müziklerini yapan Wardruna, 13 Mayıs akşamı KüçükÇiftlik Park Bahçe’de bizlere mitolojik bir İskandinav gecesi  yaşatmıştı. ‘Nordic Night’ kapsamı ile İstanbul’a gelen bu grup etkileyici şarkılarıyla ve sahne performansıyla bizleri kendilerine hayran bırakmıştı. Biz de gerekeniyap.com ile birlikte konser sonrası grubun vokali, bestecisi Einar Selvik ile samimi, kısa bir röportaj gerçekleştirdik.

11253833_772475302869044_1834203013_n11272207_772475296202378_486193899_n

– Müziğinizi duyunca akıllarımızaa hep paganizm ve eski çağlar geliyor. İçerisinde yaşadığımız dönemi göz önüne alacak olursak pagan ve Viking kültürüne yönelik etrafta çok fazla ilham verici şey bulunmuyor olsa gerek. Bestelerinizi yaparken ilhamınızı nereden alıyorsunuz? Özellikle de müzik dünyası çok farklı bir eksene doğru kaymışken…

Einar Selvik: Benim için müzik yapmak eski bir şey ile yeni bir ürün elde etmek. Çünkü eski şarkılar tarihe karıştı. Bence, kuzeydeki insanlar geleneklerini, göreneklerini ve adetlerini unuttu. Ama bence geçmişten birçok şey hâlâ bugün de geçerli. Bu yüzden, ben de günümüze kalan şeylerden etkileniyorum. Kısacası, eski ürünleri yeni ögelere göre düzenliyorum, yeni şarkılar elde ediyorum.

188830_106768989404790_8272448_n

– Enstrümanlarınızı kendiniz yapıyorsunuz. Bunun özel bir nedeni var mı? Eminiz ki bu süreç oldukça zorludur.

Einar Selvik: Enstrümanlarımı yapmaya başladığımda kimse bunlar hakkında bir şey bilmiyordu. Benim elimdeki tek seçenek enstrümanlarımı kendim yapmamdı. Şans eseri bir el kadar insan hâlâ bu enstrümanları yapmayı biliyor. Günümüzde ise git gide insanlar bu eski enstrümanlarla ilgilenmeye başladı ve bazıları ise kendi enstrümanlarını yapmaya başladı.

– Şarkılarınızda özellikle eski kayıt tekniklerini, eski Norveçce, eski İzlandaca vb. ögelerden faydalanıyorsunuz. Bu etkenler beste sürecinizi daha da zorlaştırmıyor mu?

Einar Selvik: Evet, kesinlikle zorlaştırıyor. Ancak bu ögeler aynı zamanda geçmişi düşünmemi sağlıyor ki bu da çok güzel bir şey. Müzik sadece kulaklara hitap etmez, müzik bir insana, bir ruha ulaşmalı. Bence eski diller daha güçlü, kelimeler daha kuvvetli. Eski Norveç geleneğinde kelimelerin gücü, şiir çok güçlü ve önemliydi. Eski Norveç kültüründe bu yüzden birçok ürün var. Ben de eski kelimeleri kullanıp gelenekten yararlanmak istiyorum. Güzel bir şey istiyorum ve sonuçlarına katlanıyorum. Her ne kadar işimi zorlaştırsa da.

1511472_725250484223301_6702296938422607284_n

– Tabi bir de çok merak ettiğimiz soru var. Vikings’in gelecek sezonunda sizi daha sık görebilecek miyiz? Bizleri neler bekliyor? Ayrıca sormazsak edemeyeceğiz, Vikings dizisinde favori karakteriniz kim?

Einar Selvik: Haha, umarım Vikings’te benim için daha fazla rol olur. Bunu gerçekten istiyorum ve ümit ediyorum. Vikings gerçekten eğlenceli bir proje. En sevdiğim karaktere de gelirsek, eh, kesinlikle Floki! Gerçekten çok güçlü bir karakter ve eğlenceli. Gustaf Skarsgård da gerçekten çok başarılı ve yetenekli bir aktör, çok iyi bir insan!

– Son yıllarda Nordik ve İskandinav kültürüne yönelik büyük bir ilgi oluştu. Türkiye’de de kendini kuzeyli hissedenlerin –bizler gibi- sayısı hiç azımsanmayacak kadar değil. Sizce bu bir trend mi? Bu ilgiyi neye bağlıyorsunuz?

Einar Selvik: Bence biz kuzeyliler olarak çok şanslıyız. Yakınımızda olan Kuzey Cermen ve Alman kabilelerden etkilenmedik ve onlardan bir hayli uzaktık. Bu, Avrupa’nın diğer bölgelerine göre biz bin yıl daha şanslıyız demek oluyor. Bu sırada kendi kültürümüzü geliştirme şansı yakaladık. Öbür kültürlerden ‘aşırı’ derecede etkilenmedik ve yozlaşmadık. Bu da baya eşsiz bir şey, diğer kültürlerden daha farklı bir durum. Tabii ki, kültürlerin birbirlerinden etkilenmesi fikrini de destekliyorum. Nordik kültürün yaygınlaşmasını, insanların niçin ilginç bulmasını ise çok iyi anlıyorum! İnsanlar kendilerini bir şekilde bu kültüre bağlı hissedebilirler, tıpkı eski geleneklerin bir şekilde birbirine bağlı olması gibi. Elbette, benzerlikler ya da bu benzerliklerin başka şekillerde veya formlarda olması gibi. Bu da oldukça evrensel bir şey.

4Q5B0742

4Q5B0734

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir