Björk’ün MoMA Sergisi “Black Lake”

Björk‘ün “Black Lake” adı altında MoMA‘da sergileyeceği ses/ video enstalasyonu Manhattan’da pazar günü başladı ve 7 Hazirana kadar devam edecek. 2000 senesinde müze tarafından Björk‘e yapılan onun müziğini ve işlerini sergileme teklifi, 2012 yılında olumlu yanıt almıştı. “Vulnicura” albümünün de başyapıtlarından olan “Black Lake”de Björk‘ü İzlanda’nın mağaralarında görüyoruz. Albümde sanatçının 10 yıldan uzun zamandır birlikte olduğu multimedya sanatçısı Matthew Barney ile ayrılığından sonraki meditasyonunu konu alınmış.

küçük björk

MoMA Björk ile bu proje için anlaşmayı imzalarken “Black Lake” adındaki 11 dakikalık kısa filminin çekileceğinden haberdar değildi. Filmdeki ritmin sesine ve sıklığına göre bir harita oluşturularak izleyenlere 3-D topografisi sunulmakta. Hayatı boyunca görsel sanatla ilgilenmiş sanatçının son projesi de MoMA’daki film odalarında gösterilmekte.

3 yıl aranın ardından başlayan bu enstalasyon, lobide 4 sipariş üzerine yapılmış enstrüman ile karşılıyor gelenleri. Devamında 2 karanlık müzik videolarının gösterildiği film odası ve Björk’ün fotoğraflarının yerleştirildiği duvarlardan oluşan bürgülü bir bölüm bulunmakta. Bunların dışında, videolardan ve turlardan, Björk’ün birkaç aksesuar ve kıyafeti de sunumda.

Bu kıyafet ve aksesuarlar arasında en dikkat çekici olanları;

2001 yılında Oscar töreninde giydiği Marjan Pejoski tasarımlı “Swan Dress”:

dress2

Bir diğeri ise 1997 yılında İzlandalı sanatçının “ omogenic” albüm kapağını tasarlayan, “Alarm Call” videosunu çeken ve son olarak 2001 yılında “Pagan Poetry” klibindeki meşhur elbiseyi tasarlayan Alexander McQueen imzası taşıyor. 2004 yılındaki Björk’ün “Who is it” klibinde giydiği “Bell Dress”:

dres222

Daha fazlası için;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir