İzlanda ve Panama Papers Hakkında

Dünya tarihinin en büyük belge sızıntısı olan Panama Papers‘da, Panama’nın önde gelen off-shore avukatlık ve hizmetler firması Mossack Fonseca‘ya ait yaklaşık 11 milyon gizli doküman açığa çıkarıldı. Varlıklı bireylerin servetlerini gizlemek için neler yaptığını ve nelerin üstünü nasıl örttüklerini 40 yıllık faaliyet raporlarının günlük dökümleri halinde gösteren belgelerde, İzlanda‘nın 2013’ten beri Başbakanı olan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson‘un da adı geçiyor. 2007 yılında Wintris Inc. adlı bir kabuk firmasını satın alan Başbakan, Britanya Virjin Adaları‘nda bulunan şirketi sayesinde İzlanda bankalarından 2008 yılının derin ekonomik krizinden kalan 35 milyon dolar alacağı olduğu ve Başbakanlığa geldiği dönemde mal varlığı beyanında bu bilgiyi göstermekten kaçınmış olduğu sızan bilgiler arasında. Ayrıca Başbakanlığa atandıktan sonra şirket hisselerini yalnızca 1 dolar karşılığında karısına devrettiği de belgeler ile ortaya çıkan bilgilerin yalnızca bir diğeri.

32D82CAF00000578-0-image-a-10_1459798826336

      Başbakan, İsveç‘in bilinen televizyon kanallarından STV‘ye verdiği röportaj esnasında söyledikleri ile yaptıklarının taban tabana zıt olduğu ortaya çıktığında ise olan oldu. Gunnlaugsson’un yayın sırasında sinirlenerek ortamı terk etmesinin ardından İzlanda‘nın başkenti Reykjavik‘te olayları protesto eden 22.000 kişilik bir kalabalık pankartlar, düdükler ve sloganlar ile Gunnlaugsson‘un derhal istifa etmesi ve erken seçime gidilmesi yönünde parlamentoya çağrıda bulundu. Ülke nüfusunun 330.000 ve seçmen nüfusunun yaklaşık 220.000 kişi olduğu düşünüldüğünde ne denli büyük bir oranın protesto eylemlerine katıldığını anlamak mümkün. The Guardian gazetesinden Jon Henley protesto eylemlerini 2008 ekonomik krizinden beri gerçekleşen en büyük halk ayaklanması olarak nitelendirirken, sokakta röportaj yaptığı insanların yorumları Gunnlaugsson‘a olan güvenin Başbakanlık koltuğunu sallayacak nitelikte sarsıldığını gösteriyor. Olaylar üzerine internette başlatılan ve başbakanın istifasını talep eden bir imza kampanyası şimdiden 23.000 sınırının üzerine çıkmış durumda.

imagedaniel

İlerleyen saatlerde Başbakan Gunnlaugsson’un yaptığı açıklama ise sokaktaki halkı pek de tatmin etmişe benzemiyor. Yaptığı açıklamada Başbakan; istifa etmeyi düşünmediğini, güçlü bir şekilde ilerlediklerini ve hükümetlerin başladıkları işleri bitirmesi gerektiğini belirtti. Önümüzdeki günlerde neler olacağını kestirmek şimdilik zor olsa da, İzlanda halkı protesto ve tepkilerini devam ettirdiği takdirde Başbakan’ın sayılı günü kaldığını öngörebiliriz.

Edit: Başbakan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson salı günü yaptığı açıklamada istifa ettiğini açıkladı.

İzlanda’yı Güzel Günler Beklemesi Dileğiyle,
Sevgiler,

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir