Efterskalv

İsveç doğumlu genç yönetmen Magnus von Horn’un ilk filmi olan Efterskalv, Türkçe adıyla Bundan Sonra, geçtiğimiz yıl Cannes Film Festivali’nde Golden Camera ödülüne aday olmuştu ve ilk gösterimini Yönetmenlerin On Beş Günü bölümünde yapmıştı. Olumlu eleştirilerle ülkesine dönen Magnus von Horn ayrıca İsveç’in en prestijli film festivali Guldbaggen’dan da en iyi film ödülünü Force Majeure filminin yönetmeni Ruben Östlund’un ellerinden almıştı. Biz de bu filmi 35. İstanbul Film Festivali’nde izleme şansına eriştik.

İsveçli pop şarkıcısı Ulrik Munther’in canlandırdığı John karakteri, eski kız arkadaşını öldürmesinden dolayı genç yaşta hapishaneye girmiştir ve buradan çıktıktan sonra ev ve okul yaşamına adapte olmaya çalışmaktadır. Fakat suç oranının oldukça düşük olduğu İsveç toplumunda bu John için oldukça zorlayıcı ve sancılı bir süreç olacaktır. Film; John’un kuralcı ve sert mizaçlı olan babası ile yaşadığı uyumsuzluğu, daha sonrasında okula tekrar kabulünün ardından eski arkadaşları tarafından “katil” ve “istenmeyen” olarak yaşadığı sıkıntıları, küçük erkek kardeşi ile arasındaki bağların yavaşça gerilmesini ve belki de vurucu olan John’un bundan sonra yeni birisiyle tanışabilmesinin ve bu ilişkinin “güven” içinde ilerleyebilmesi ihtimalinin olup olmadığını işliyor.

efterskalv (1)

Film aslında İskandinav toplumunda, suç işlemiş bir bireyin daha da derine inecek olursak herhangi bir kişiyi öldürebilmiş bir bireyin sıkıntıları üzerine odaklanıyor. Kendi içinde bu suçun yükünü hafifletememiş ve hapis yatarak cezasını çekmiş olan birey, toplumun baskısı ve tepkisi altında ezilmeye devam ediyor. Yine de yüzleşmekten korkmayan ve tepkilerin üzerine daha da giden John, toplum tarafından gördüğü tüm şiddete rağmen sessiz ve tepkisiz kalmaya devam ederek adeta bir yandan kendini de cezalandırmaya devam ediyor. Tüm bu olaylar sonucunda kaçınılmaz bir şekilde John’un kendisiyle yüzleşmesi de bir hayli vurucu, acımasız ve sert oluyor.

Başarılı oyuncu seçimi, etkileyici makyaj ve özellikle Ida filminden aşina olduğumuz muhteşem görüntü yönetimiyle beğenimizi kazanan Efterskalv, hiç müzik kullanılmayan sessiz ve donuk atmosferi ile son zamanların iyi bir İskandinav filmi olarak sizin de beğeninizi kazanacaktır. Trailer’ını buradan izleyebilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir