1001 Grams

Salmer Fra Kjøkkenet hatırlayacağımız adıyla Kitchen Stories ve Eggs filmleriyle tanıdığımız Norveçli yönetmen Bent Hamer’ın son filmi 1001 Grams’ı geçtiğimiz yıl !f İstanbul kapsamında ülkemizde izleme fırsatı bulmuştuk. Yönetmenin “Konuyu daha felsefi bir yere çekecek olursak, kendinize şunu sorabilirsiniz: bir şiir bir kilogramdan daha tam mıdır?” diyerek vurgu yaptığı filmi, diğer filmleri gibi Norveç’te geçiyor. Yönetmen bu defa bireyselliği kara mizah ve absürtlükten arınmış, duygu-mantık çerçevesine daha yakınlaşmış bir şekilde sunuyor.

Yeni boşanmış, bireyselliği içinde kendi rutin hayatını devam ettiren bir bilim kadını olan Marie (Ane Dahl Torp) tüm hayatı boyunca ölçülerle içli dışlı olmuş; ölçüler işinde, benzin istasyonunda, babasıyla olan ilişkisinde aslında tüm hayatına nüfuz etmiştir. Babası Ernst’ün (Stein Winge) kalp krizi geçirmesi üzerine Norveç’in ulusal kilogram prototipini Paris’teki konferansa götürme görevi Marie’ye düşer ve böylece Marie’nin rutinliği son bularak içsel değişim yolculuğu başlamış olur. Bu konferansta ilginç anlara tanık olur ve kendisi gibi elektrikli, son derece küçük bir araba kullanan Pi (Laurent Stocker) ile tanışarak kendi yalnızlığından uzaklaşmaya başlar. Film tam da buraya kadar beklendik ve durağan bir şekilde devam ederken tempo artmaya başlar, duygusal çöküntünün neden olduğu olaylar kendini çaresiz hissetmesine, rasyonelliğinden uzaklaşmasına sebep olur.

“Hayatın en ağır yükü taşıyacak hiçbir yükünün olmamasıdır.”
“Hayatın en ağır yükü taşıyacak hiçbir yükünün olmamasıdır.”

“Bir insanın hayattaki ağırlığı nedir?” sorusu etrafında dönerek, “ruhun ağırlığı 21 gramdır” gibi aşina olduğumuz sonuçlara bağlanan film, ilk yarısındaki durağanlığını bir kenara bırakarak güzel bir sonla bizlere göz kırpsa da, Bent Hamer’ın İskandinavya’nın soğuğunda çektiği kara mizah ve absürt hikayelerinde daha başarılı ve etkili olduğunu söyleyebiliriz. Trailer’ına ise buradan ulaşabilirsiniz;

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir