Nordik Paganizmi İzlanda’da Geri Dönüyor!

Vikingler’in zamanından beri İzlandalılar ilk defa Thor, Odin ve Frigg gibi Nordik tanrılarına tapma fırsatını bulacaklar! Nasıl mı? Bu ay yapımına başlanacak bir tapınak ile.

Hristiyanlık İskandinavya’da 1000 yıla yakındır aktif durumda. Ancak son zamanlarda modern bir Nordik Paganizmi İzlanda’da popüler olmuş durumda. Ásatrúarfélagið, Nordik tanrılara inanmayı yayan İzlanda’da aktif olan bir dernek. Geçen yılda katılan üyelerle beraber son 10 yıldaki üye sayısını üçe katlayarak 2400’e ulaşan Ásatrúarfélagið, bu artan ilginin üstüne başkent Reykjavik’te bir tepenin üstüne bu yeni tapınakı yapmaya karar verdi. Tepenin içine 4 metre kazılarak yapılacak olan dairesel biçimdeki bu tapınak, üstü dom şeklinde yapılarak güneş ışığının tapınağa girmesi hedefleniyor.

High priest Hilmar Orn Hilmarsson and fellow members of the Asatru Association attend a ceremony at the Pingvellir National Park near Reykjavik.

Derneğin başpapazı Hilmar Örn Hilmarsson, “Tek gözlü olup 2.5 metre atı süren birine inanan kimseye inanmıyorum. Biz bu Nordik hikayelerinin doğa ve insan psikolojisinin bir metaforu olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Tapınakta aynı zamanda cenazeler ve düğünler de düzenlenecek. Hatta diğer dini inançlarda olduğu gibi çocuklara isim verme ve komünyon gibi törenleri de düzenleyecek. İzlanda’nın neo-paganları hala eski Nordik kurban edişlerini içip yiyerek, okuyarak ve şarkılar söyleyerek kutluyorlar ancak atalarının yaptıklarının aksine artık hayvanları kurban etmiyorlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir